Fryst cappucinotårta

MAT & DRYCK

För cirka 10 personer

Du behöver:

4 äggulor

2,5 dl strösocker

500 g mascarponeost

3 gelatinblad

Vatten

4 msk kaffepulver

3 msk konjak eller likör

3 färdiga sockerkaksbottnar,

ca 26 cm

3 dl vispgrädde

Ev kakao

Gör så här:

1. Vispa äggulor och socker till

en luftig smet, tillsätt mascarpone­osten och rör tills allt socker är upplöst.

2. Blöt upp gelatinbladen i 5 dl kallt vatten i cirka 10 minuter. Blanda samman kaffepulvret med 1,5 msk vatten.

3. Lägg de uppblötta bladen i kaffet och värm tills gelatinet har smält. Dra då kastrullen från plattan och blanda ner konjak/likör.

4. Vispa grädden och blanda den med ostsmeten.

5. Skär till bottnarna och lägg ner en i en springform (form med löstagbara kanter). Droppa över 1/3 av kaffeblandningen och bred sedan över 1/3 av ostsmeten.

6. Lägg på den andra tårtbottnen och gör om samma procedur med kaffe och ostsmet tills översta lagret är ostkrämen. Ställ tårtan i frysen.

7. Ta fram tårtan 1–2 timmar innan den ska serveras.

8. Sikta eventuellt över kakao eller dekorera med bär strax före servering.

Tips: Tårtan går utmärkt att frysa upp till 3 månader i förväg! Grädden tar lätt smak av andra rätter i frysen, så täck den väl med plastfolie.

Körschema:

Vintipset

Alla recept:

Dessert 1