Bärkoppar

MAT & DRYCK

För 8 personer

Du behöver:

VANILJKRÄM:

2,5 dl mjölk

1 vaniljstång

3 äggulor

3 msk strösocker

1 tsk majsena majsstärkelse

1 msk smör

FRUKTGELÉ:

2 gelatinblad

Vatten

2 dl koncentrerad hallonsaft

FYLLNING:

150 g sockerkaka eller 1 pkt färdig tårtbotten

2 dl vispgrädde

200 g färska eller frysta hallon

10 små koppar eller liknande

Gör så här:

VANILJKRÄM:

1. Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på hälften. Skrapa ur fröna och blanda ner dem och den halva stången i mjölken, låt koka upp.

2. Dra kastrullen från värmen och låt stå och dra i 20 minuter.

3. Vispa äggulor, socker och majsena pösigt i en bunke.

4. Fiska upp vaniljstängerna ur mjölken och vispa ner äggblandningen i den ljumma mjölkblandningen. Låt sjuda tills blandningen tjocknar, vispa lätt hela tiden.

5. Tillsätt smöret och låt svalna.

FRUKTGELÉ:

1. Lägg gelatinet i 5 dl kallt vatten i 10 minuter. Lyft sedan upp bladen och lägg dem i en kastrull. Smält på svag värme.

2. Blanda saft och 1 dl vatten i en skål och rör ner det smälta gelatinet. Ställ i kylen cirka 15 minuter och rör om ett par gånger.

FYLLNING:

1. Skär sockerkakan i cm-tjocka skivor. Stansa ut 16 rundlar lika stora som botten på kopparna. Varva sockerkaka, vaniljkräm och vispgrädde. Täck med färska eller frysta otinade bär och skeda över gelén.

2. Låt stå kallt i minst 2 timmar.

Körschema:

Vintipset

Alla recept:

Dessert 2