Skåla in nästa nyår i björkskumpa

Nu tillverkas bubbbel av sav i Östersund

1 av 2 | Foto: JÄMTLANDSFOTOGRAFEN
Peter Mosten ska tillverka mousserande vin av björksav. Drycken ska produceras på Frösön.
MAT & DRYCK

Träsprit har vi hört talas om.

Nu kommer skumpa av björksav.

- Saven stiger, vi hoppas kunna tillverka 5000 flaskor i år, säger Peter Mosten, blivande skumpakung.

Peter Mostens företag Björksavsprodukter AB har dragit in i F4:s nedlagda militärrestaurang på Frösön strax utanför Östersund.

Snart kommer det att bubbla och jäsa i lokalerna.

Förhoppningsvis ska alla tomflaskor i fabriken fyllas av "champagne" gjord av lokal björksav.

Mousserande vin

-Vi ska tappa björkarna runt Frösön på sav. Slutresultatet blir ett mousserande, champagneliknande vin.

Savskumpan får dock inte kallas för champagne, bara mousserande vin från distriktet Champagne i Frankrike får kallas så.

Peter Mosten har vidareutvecklat ett gammalt recept från 1700-talet som han hittat. Han är övertygad om att björkskumpan blir en succé.

-Redan nu finns det ett björk-savsvin i Systembolagets beställningssortiment, och japanerna är galna i björksav.

Klart nyåret 2007

Björkarna kring Storsjön beräknas kunna ge i från sig mellan sex till åtta liter sav per dygn. De tappas som gummiträd; man skär en skåra i barken och låter saven rinna ner i en liten hink.

-Vi har fyra till sex veckor på oss. Fram till lövsprickningen, säger Peter Mosten.

Han har redan låtit vinprovare från Mosel testa drycken.

-De säger att den har en otrolig potential.

Om allt går enligt planerna kommer du att kunna skåla in det nya året 2007 med Frösöskumpan.

Svante Lidén