Mums-mums för livsnjutare

Nu ska vi frossa i lyxmat och godsaker

1 av 2 | Foto: Lina Boström Einarsson
glass med karibisk rom Nathan Öhrn slevar upp Sias lyxglass med smak av karibisk gårdsrom och argentinsk kolasås.
MAT & DRYCK

Vildkakao, vuxen-slush och lyxglass.

Hälsotrenden har försvunnit spårlöst.

Kvar finns gottis för livsnjutaren.

Restaurangmässan GastroNord som pågår på Älvsjömässan i Stockholm visar upp ett frosseri i godsaker.

Glassar serveras ungefär var tionde meter och då pratar vi inte budgetglass.

Här är det glass smaksatt med argentinsk kolasås, gårdsrom från Karibien och lönnsirap från Kanada. Riktigt fet gräddglass med hyvlad årgångschoklad eller namngivna kakaobönor som blandas hela i glassen. Eller för all del – det behövs inte ens någon glass. För mellan glasstånden finns finsmakarchokladen.

– Det allra trendigaste just nu är vildkakao, säger Joakim Ågren på Pralinhuset.

Rostade kakaobönor

Det är alltså choklad från kakaobönor som växer vilt i djungeln och som indianerna utan egen mark plockar och säljer.

Det är inte heller nödvändigt att pressa kakaobönorna. Nyheter i montern är rostade, hela kakaobönor som rullas i chilipulver eller kanel och äts som snacks.

– Folk har verkligen lärt sig mycket om choklad, säger Joakim Ågren.

– Det finns kunder som frågar efter choklad från en viss, speciell gård.

Som viner, ungefär.

Issörja för vuxna

Ännu syndigare sortiment har Garetta som har en uppsättning maskiner för vuxenslush – barnslushen är ju den där issörjan i grälla färger som finns i varje kiosk.

Vuxen-slushen kommer i smaker som cappuccino och vanilj och något mer färgdämpade fruktsmaker som lime och jordgubb.

– De kan ju drickas som de är, men helst ska man ju ha sprit i dem, säger försäljaren Ingrid Kling och beskriver hur enkelt man gör en häftigt, isad drink.

Men vill man impa på grannarna med de drinkarna får man hosta upp omkring 18 000 kronor för apparaten. Och då blir det ju inte så mycket kvar till spriten.

Nationalyra bland bakverken

Foto: Lina Boström Einarsson
Foto: Lina Boström Einarsson
Foto: Lina Boström Einarsson

Karin Ahlborg