Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Mat & Vin

9 smarta grillsåser

En kall sås piggar upp de flesta grillrätter

Bearnaise, aioli eller tzatziki - det är bara att välja efter tycke och smak.

Recept: Cecilia Vikbladh, Jon Hansson

Foto: Martin Martinsson, Petter Stahre

Chilibearnaise, guacamole och tzatziki.   Chilibearnaise, guacamole och tzatziki.

1

Chilibearnaise

 För 4 personer

Du behöver:



150 g smör

5 krossade vitpepparkorn

2 persiljestjälkar

1 msk finhackad schalottenlök eller vanlig lök

3 msk ljus vinäger

3 msk vatten

3 äggulor

1 tsk sambal oelek

1 krm salt





 

Gör så här:



1.





2. Koka pepparkornen,

persiljestjälkarna, lökhacket, vinägern och vattnet i en liten kastrull utan lock tills omkring hälften av vätskan återstår.

3. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

4. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka. Vispa ner äggulorna (använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg för då blir såsen gråaktig).

5. Sjud medan du vispar tills blandningen tjocknat.

6. Ta kastrullen från värmen, tillsätt smöret, först droppvis sedan kan du hälla i en tunn stråle.

7. Smaksätt med sambal oelek och lite salt.

 

2

Guacamole

 För 4 personer

Du behöver:



1/2 liten gul lök

1 liten spansk pepparfrukt

(eller lite cayennepulver)

1 tomat

1 mogen avokado

1 msk pressad citron

2 krm salt

1/2 krm svartpeppar





 

Gör så här:



1.





2. Dela och kärna ur pepparfrukten.

3. Finhacka löken, pepparfrukten och tomaten.

4. Dela avokadon, tag bort kärnan och gröp ur fruktköttet med en sked. Mosa det med en gaffel. Pressa genast citron över avokadomoset så att det inte mörknar.

5. Blanda med grönsakshacket. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

 

3

Tzatziki

 För 4 personer

Du behöver:



3 dl yoghurt

1 gurka (300 g)

1 vitlöksklyfta

2 krm salt

1/2 krm svartpeppar





 

Gör så här:



1.





2. Riv gurkan och krama ur det mesta av vätskan.

3. Blanda gurkan med den yoghurten. Smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar.

Rödbetssås, persikochutney och dragon- & vitlökssås   Rödbetssås, persikochutney och dragon- & vitlökssås

4

Rödbetssås

 För 4 personer

Du behöver:



5 rödbetor

3 vitlöksklyftor

2 dl väl avrunnen yoghurt (eller grekisk yoghurt)

25 g fetaost

2 msk olivolja

Salt och peppar





 

Gör så här:



1.





2. Pressa vitlöken.

3. Lägg alla ingredienser i matberedare eller mixer och kör till en jämn sås. Salta och peppra.

 

5

Persikochutney

 För 4 personer

Du behöver:



Ca 500 g konserverade persikor

1 fast päron

Fint rivet skal av 2 limefrukter

1/2 finhackad gul lök

3 cm grovt riven, färsk ingefära

1 finhackad stark chilifrukt

2 dl råsocker

1/2 tsk vitpeppar

1 1/2 dl vitvins-vinäger eller persikobalsamico





 

Gör så här:



1.





2. Skala päronet och ta bort kärnhuset, skär det i tärningar.

3. Blanda samman alla ingredienser utom persikorna i en tjock-bottnad kastrull. Låt koka upp. Sjud sedan

på medelstark värme icirka 30 minuter. Rör med en sked var tionde minut tills blandningen blivit syltliknande. När du drar med ett finger på baksidan av skeden ska det bli ett synligt spår av fingret.

4. Tillsätt persikorna och sjud i ytterligare 20 minuter, fortsätt att röra runt med jämna mellanrum.

5. Häll över chutneyn i en glasburk med skruvlock. Låt burken svalna innan du skruvar på locket. Kan förvaras i kylen i flera veckor.

 

6

Dragon- & vitlökssås

 För 4 personer

Du behöver:



2 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1 vitlöksklyfta

1 kruka dragon

Salt

Peppar





 

Gör så här:



1.





2. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Låt såsen stå och dra en stund i kylen.

Tartarsås, Rhode island och aioli.   Tartarsås, Rhode island och aioli.

7

Tartarsås

 För 4 personer

Du behöver:



2 dl majonnäs

1 msk hackad gul lök

3 msk finhackade pickles

2 msk finhackad gräslök





 

Gör så här:



1.





 

8

Rhode island

 För 4 personer

Du behöver:



1 dl vispgrädde

1,5 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1/2 dl chilisås

1 krm salt

Tabasco

1/2 tsk sherry eller konjak

1/2 röd paprika, (finhackad)

2 msk persilja, (finhackad)





 

Gör så här:



1.





2. Smaka av med salt och ett par droppar tabasco och sherry eller konjak.

3. Blanda i paprikan och persiljan.

 

9

Aioli

 För 4 personer

Du behöver:



2 dl majonnäs

3 vitlöksklyftor

Salt

Ev pressad citron





 

Gör så här:



1.





2. Smaka av med salt och kanske lite pressad citron.

Mer om grillning:

Grillsommar! 28 spännande grillrecept.

Vin med glöd till grillkvällen Vinexperterna tipsar om 12 grillvänliga viner.

Jon Hanssons bästa grilltips 6 tips för en lyckad grillkväll.

Färdigkryddat på grillen Stort test av marinerat grillkött.

Stort grillkorvstest 8 sorters grillkorv testade.

Bästa burgarna fixar du själv 6 spännande hamburgare till grillen.

Välj rätt öl vid grillen Pilsnergubben tipsar om bästa sorterna.

Välj rätt grill - och ät godare Jonas Borssén guidar dig rätt.

Stort grilltest El, kol, gasol– och engångsgrillar.

SENASTE NYTT

Visa fler