Fiiin eller folklig?

Billig möter dyr när Aftonbladet testar choklad

MAT & DRYCK

Att prata om kakaobönor från Java, årgångschoklad och dova smaktoner visar klass och stil.

Hur fiiinchokladen smakar? Jovars.

Men det går lika bra med vanlig billig mjölkchoklad anser Aftonbladets smakdomstol.

Foto: Tobias Grahn

Exklusivt och dyrt signalerar överklass. Gäller i stort och smått. Kläder, viner, mat. Och nu också godis. Vad är gammal bussig svensk stapelchoklad mot lyxiga mörka produkter i gulddekorerade fodral?

Bittert och snobbigt

– Snobbarna äter choklad som smakar bittert från fina hyllan, enkelt folk tycker sött är gott, säger folklivsforskaren Jonas Frykman, Lunds universitet, lite sötsurt.

Nu överdriver du väl ändå en smula?

– Nej. Vi söker hela tiden nya arenor att briljera. Så har det alltid varit. När det gäller viner är det nästan parodiskt med alla adjektiv. Jag minns särskilt hur en expert beskrev att ett vin smakade som ett kameltält i öknen.

Förutfattade meningar

– Avsikten är enkel: vi vill visa att vi lärt oss något. Och hör till de invigdas skara.

Aftonbladets smakdomstol, Elin Hultberg, 19, Eeva Adolfsson, 58, och Daniel Daag-Lindell, 18, har garanterat inga förutfattade meningar. Men för säkerhetens skull genomför vi en absolut blindtest.

Panelen hugger tänderna i sex produkter.

– Mums, smackar domstolen och ger folkchokladen toppbetyget fyra plus.

Men vinnare blir en dyring: franska Valrhona.

Testpanelen

Valrhon

Marabou Mörk

Marabou Mjölkcholkad

Michel Cluizel

Domori

Hachez

Ebba von Essen