Välj rätt vin till osten!

Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. Men vilken ost passar till vilket vin?

MAT & DRYCK

Mat & vinskribenten Jens Dolk och vinexperterna Camilla Settlin och Ulrika Karlsson guidar dig rätt.

Jens Dolk är medförfattare till boken "Kombinera mat & vin" (Kakao förlag).

Foto: Martin Bogren/Kakao förlag

Jens 5 bästa tips för en lyckad ost & vinkväll

Hårdostar

Till exempel: Manchego, Herrgårdsost, Gouda, Cheddar och Edamer.

...och vinerna som passar till:

Grön- och blåmögelostar

Till exempel: Gorgonzola, Roquefort, Stilton och Cambozola.

...och vinerna som passar till:

Kittostar

Till exempel: Munster, Livarot, Stinking Bishop och Langres.

...och vinet som passar till:

Vitmögelostar

Till exempel: Brie, Camembert, Boursault, Bonchester och Gaperon.

...och vinerna som passar till:

Getostar

Till exempel: Chèvre, Monte Enebro, Mendip, Chabi och St Tola.

...och vinet som passar till:

Färskostar

Till exempel: Mozzarella, Feta, Boursin, Halloumi och Rigotte.

...och vinet som passar till:

Åsa Passanisi