Hurra för fiskpinnen

I år fyller den 50 år.

MAT & DRYCK

Hur många middagar den har räddat hos småbarnsfamiljer är inte känt, men varje år sätter vi oss 144 miljoner stycken.

Visst förtjänar den anspråkslösa fiskpinnen lite uppmärksamhet när den nu fyller 50 år.

50-åring I år jubilerar fiskpinnen - vi gratulerar 50-åringen.
50-åring I år jubilerar fiskpinnen - vi gratulerar 50-åringen.

När den lilla panerade, benfria fiskbiten för första gången landade på det svenska middagsbordet var det för att husmödrarna nappade på reklamen. Fiskpinnen marknadsfördes som ett litet mirakel som skulle förenkla tillvaron för husmödrarna – och det gjorde den nog. För fiskpinnen blev en dundersuccé bland de små. Fiskkonsumtionen bland barn ökade och än i dag är fiskpinnen lika populär som när den kom för 50 år sedan. Enligt Findus äter vi nämligen 144 miljoner fiskpinnar – varje år.

Myter

Runt kändisar odlas det ofta myter och fiskpinnen är inget undantag. Bland annat har det sagts att barn som ombetts att rita en fisk istället har ritat en fiskpinne.

Studenter som värmer fiskpinnar i brödrosten har man också hört talas om – men det är en myt som är sann, brödrosten funkar faktiskt.

Enligt Findus så äts fiskpinnen oftast tillsammans med ris potatis och pasta. Tillbehören är dock en smaksak – gissningsvis ligger ketchup, remouladsås och spenat i topp. På senare år har dock nya versioner av fiskpinnerätter dykt upp. Vad sägs om fiskpinne-wrap, fiskpinnar i tunnbröd eller fiskpinnar som fingermat att doppa i dip eller syrlig sås?

Amerikansk föregångare

Föregångaren till fiskpinnen är amerikanska ”Fish Sticks”. De senare var på väg att importeras till Sverige, men Findus såg till att snabbt ta fram en egen variant, med ett svenskt namn: fiskpinne.

Källa: Findus

Mary Örnborg