”Snabbhet slår ofta klass i vardagen”

Visst går det att piffa upp fiskpinnen - Jon tipsar om hur

MAT & DRYCK

Grattis, du gamla fiskpinne!

Har någon givit själlös och uppgiven matlagning ett fyrkantigt ansikte så är det väl du.

Men helt talanglös överlever man inte 50 år i frysen. Snabbhet slår ofta klass – i varje fall till vardags.

Så jag får väl erkänna att du varit väldigt behändig när barnen morrat av hunger och letat gamla russin och kaksmulor i skåpens innersta vrår.

Jag tänkte att vi skulle fira dig med några nya accessoarer:

Pinnar med försvenskad potatissallad

800 g potatis

2 äpplen

4 msk hackad gräslök

12 ansjovisfiléer

Dressingen:

1 msk vinäger

3 msk rapsolja eller olivolja

salt

peppar

Gör så här:

Skrubba eller skala potatisen. Skär i stora bitar och koka mjuk. Låt ånga av.

Skala äpplena, kärna ur och skär i tärningar.

Hacka gräslöken.

Skär ansjovisfiléerna i bitar.

Blanda dressingen.

Lägg potatisen, äppelbitarna, ansjovisen och gräslöken i en skål. Slå över dressingen och blanda försiktigt.

Stek fiskpinnarna som vanligt och servera med potatissalladen.

Currypinnar

Fiskpinnar bjuder inte på några större smakexplosioner. Här är ett simpelt sätt att få lite fart på dem:

Köp en lagom het currypasta på burk. Det finns flera olika varianter som vindaloo, madras, tandoori med flera.

Klicka ut ett par msk currypasta i en teflonpanna och blanda med hälften så mycket olja. Hetta upp och stek fiskpinnarna i kryddröran.

Servera med cool sås.(Det blir en massa currypasta över men den kan du använda till vanliga indiska grytor.)

Fish and chips-pinnar

Fritera fiskpinnarna och servera med pommes frites eller klyftpotatis och remouladsås.

Cool sås

2 dl matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta

2 dm gurka

salt

Gör så här:

Häll matlagningsyoghurten i en skål.

Pressa i vitlöksklyftan. Rör om och smaka av med salt.

Skala gurkan och skär i små bitar. Vänd ner i yoghurten.

Senapssås

2 dl lätt-crème fraiche

2 msk osötad senap

1/2 saltgurka

1/4 röd paprika

1 msk finhackad gräslök

salt

Gör så här

Skär gurkan och paprikabiten i små tärningar.

Klipp eller skär gräslöken smått.

Blanda gurkan, paprikan och gräslöken med senapen och crème fraichen i en skål. Smaka av med lite salt.

Remouladsås

1 dl majonnäs

1 dl gräddfil

5 msk hackad pickles

7–8 cm purjolök

salt

peppar

Gör så här:

Blanda majonnäsen och gräddfilen i en skål.

Hacka picklesen och blanda ner i skålen.

Ansa och skiva purjon mycket tunt. Ner i skålen.

Rör om och smaka av med salt och peppar.

Jon Hansson