Julskinkan är hotad

Upproriska uppfödare säljer svenska grisar till Tyskland

MAT & DRYCK

KATRINEHOLM

De här prima svenska grisarna kan bli julskinkor - i Tyskland.

Och i Sverige riskerar vi skinkbrist på julborden.

Så grymt är grisupproret.

Lars Hultström är upprorsgeneral bland de svenska grisuppfödarna. De är trötta på att få 13 kronor kilot för julskinkan, medan konsumenterna får betala 75 kronor kilot i butik. De tyska slakterierna betalar 16 kronor kilot för svenskt griskött i dag.
Lars Hultström är upprorsgeneral bland de svenska grisuppfödarna. De är trötta på att få 13 kronor kilot för julskinkan, medan konsumenterna får betala 75 kronor kilot i butik. De tyska slakterierna betalar 16 kronor kilot för svenskt griskött i dag.

Budskapet har spritt sig rekordsnabbt från gård till gård runt om i landet: du får betydligt bättre betalt för fläskköttet i Tyskland.

Till Tyskland

På mindre än tre veckor har en regelrätt gerillarörelse bildats. Ett 50-tal grisuppfödare i södra Sverige har redan börjat skicka sina djur till tyska slakterier.

- Min första leverans söderut går om två veckor, säger Lars Hultström, 52, och blickar stridslystet ut över sin välgödda besättning av slaktsvin.

Ständig prispress

Hultström är självaste upprorsgeneralen. Han är ordförande i branschorganisationen Sveriges grisproducenter och lever precis som alla sina kolleger under ständig prispress, främst från de stora matvarukedjorna Ica, Coop och Axfood.

- Det kokar rejält bland bönderna. Matvarujättarna roffar åt sig en oförskämt hög andel av priset, säger Lars Hultström, och ger exempel:

- För julskinkan får konsumenten betala ca 75 kr/kg i butiken. Av den summan får bönderna ynkliga 13 kr/kg. Betänk då att vi arbetar med djuren i 11 månader medan mellanhänderna, slakterier och detaljhandeln, hanterar köttet i tre dagar.

Bjässar sätter priset

- Snacka om påslag, säger Hultström.

Han jämför med elmarknaden där några få bjässar har totalkontroll och därmed kan sätta priserna.

- Inte heller vår marknad fungerar, det saknas en sund konkurrens mellan flera aktörer.

Just nu lockar tyska slakterier med 16 kronor/kg för svenskt griskött.

Tre kronor mer än från de svenska uppköparna.

Mycket uppskattat

- Självklart är det många som nappar, personligen räknar jag med att min första tyskleverans går i vecka 38.

De svenska svinen slaktas på plats i Tyskland, där efterfrågan på svenskt kött blir allt större.

- Undra på det, vår djur- och miljövänliga produktion är mycket uppskattad nere i Europa, säger Lars Hultström.

- Så tyvärr, i grisupprorets spår lär det bli brist på julskinka här hemma.

Totalt brukar det gå åt ca 7000 ton skinka varje jul i Sverige.

Ebba von Essen