Glace au four

MAT & DRYCK

10 portioner

Det här behöver du:

2 marängbottnar

5 dl jordgubbssorbet

100 g dajm

2 l vaniljglass

eventuellt 5 msk amaretto (mandellikör)

MARÄNG:

4 äggvitor

2 dl socker

skal av 1 citron

Gör så här:

1. Plasta en form med löstagbar botten och lägg i en marängbotten. Ställ in i frysen.

2. Krossa dajmen.

3. Vispa vaniljglassen, blanda i dajm och eventuellt amaretto.

4. Lägg blandningen i formen och lägg på sorbeten. Lägg på den andra marängbottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen.

5. Koka upp ett vattenbad på spisen. Häll äggvitorna, sockret och citronskalet till marängen i en skål som passar kastrullen. Vispa med elvisp tills sockret löst sig. Marängen får inte vara kornig.

6. Ta skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa till en maräng.

7. Bred ut marängen i formen, täck med plastfolie och ställ in i frysen. Fram till hit kan du förbereda dagen innan.

8. Värm ugnen till 220 grader.

9. Ta ut formen ur frysen och sätt in den längst ner i ugnen. Grädda i cirka 5 minuter, marängen ska få en jämn gyllenbrun färg.

10. Dajmen kan bytas ut mot rostade, skalade och hackade hasselnötter.

Desserttips

Alla recepten: