Fias macka - godast i Sverige

MAT & DRYCK

Surdeg med parmaskinka.

Lätt grillad.

Där har du Sveriges godaste macka.

Blev paff Fia Christenson trodde inte att hon skulle vinna. "Jag trodde att mitt bidrag såg lite för trist ut", säger hon.
Foto: Gunnar Seibold
Blev paff Fia Christenson trodde inte att hon skulle vinna. "Jag trodde att mitt bidrag såg lite för trist ut", säger hon.

Fia Christenson, 28, jobbar på familjekaféet Kringelgården i Saltsjöbaden.

Där serverar hon sedan flera år den franskinspirerade dubbelmacka som i helgen vann guld vid mack-SM i Malmö.

-Jag blev helt paff när de läste upp mitt namn. Jag trodde att mitt bidrag såg lite för trist ut för att vinna.

Brödet är alltid grunden

Både varma och vanliga smörgåsar tävlade. Men grunden för alla mackor, säger Fia, är brödet.

-Skippa Skogaholmslimpan med två års hållbarhet. Välj istället ett bra bröd från ditt lokala bageri, det är värt pengarna.

Sedan får vi lära oss att "bra bröd möglar". Och att den vinnande limpan gärna ska ha några dagar på nacken.

- Rågsurdegsbröd får inte vara för färskt. Då går det knappt att skära, säger Fia Christenson.

Grillningen en konst

Själva grillningen är nästa konst.Mackan får inte ligga för länge. Och den ska vara inslagen i smörpapper.

- Det håller grillen ren och mackan slipper bli bränd och ta bismak, säger Fia.

Hans Österman