Mmm, det här smakar VM-guld

Supertest i Aftonbladet av godaste bakelserna

MAT & DRYCK

Jordgubbstryffel, crispbottnar, italiensk maräng och pistagebavaroise.

– Välkommen till Edens lustgård, säger konditor Magnus Håård, 33, som gjort Sveriges bidrag till konditor-VM.

Toppform! Magnus Håård har skapat godsakerna som ska ge Sverige guld i konditori-VM i Berlin nästa vecka. ”Man måste testa allt hela tiden”, säger han.
Foto: Ulf Höjer
Toppform! Magnus Håård har skapat godsakerna som ska ge Sverige guld i konditori-VM i Berlin nästa vecka. ”Man måste testa allt hela tiden”, säger han.

Magnus Håård är konditor på restaurang Källhagen i Stockholm.

Han blev Årets konditor 1996, silvermedaljör i ”mat-OS” 2004 och siktar nu på att bli förste svensk att ta guldet i VM som arrangerats sedan 50-talet.

De har ett dygn på sig

– Det är inte bara prispengarna utan också äran.

VM-juryn i Berlin nästa vecka bedömer form, smak och konsistens.

Håård och de andra sju finalisterna har 24 timmar på sig att producera och presentera sex olika pralinsorter, sex olika petit fourer, en glassdessert, en femvåningstårta, en chokladskulptur och en karamellskulptur.

”Byta till kanelbullar”

Håård har legat i hårdträning i ett halvår med sitt Edens lustgård.

– Det har väl blivit en 100 timmar i veckan. Och man måste ju testa allting hela tiden.

Blir du aldrig mätt på bakelser och choklad?

– Jo, och då får man byta ett tag. Till kanelbullar.

VM-konditorns tips – och varning

Magnus mästerverk – så goda är de

Britt Peruzzi