Morot

MAT & DRYCK

Moroten kom från Centralasien till Spanien på 1100-talet. Då kunde den vara klarröd eller gul. Det var först på 1600-talet som den välbekanta gulröda moroten utvecklades i Holland. Morötter kan vara runda, korta, knubbiga eller mera avlånga. Smak och arom skiljer sig inte så mycket från sort till sort.

Små späda morötter är däremot sötare än stora. Morotens sötma kompletterar nästan vilken ingrediens som helst. Den har fördelen att inte gå sönder under långvarig kokning. Palsternackan är släkt med moroten och är ännu sötare och mer nötlik i smaken. Det gäller även kålrot och sockerbeta. Morotskaka är väldigt populärt i dag på caféer. Morotsglass med apelsin eller aprikospuré blir alltid gott.

Morotssylt, grundrecept

Morots- och päronsylt med rosa grapefrukt och gula russin

Morotssylt med apelsin och grön kardemumma