Hjortron

MAT & DRYCK

Guldet från myrarna i Norrland! I slutet av juli och början av augusti mognar bären. Frukterna, som liknar hallon, blir först röda och sedan gula när de är fullmogna. De är mycket C-vitaminrika. Hjortron växer på mossar och myrar i svala delar av norra halvklotet, utom på Island. I Sverige särskilt i de norra delarna, mera sällsynt i söder.

Friterad camembert med hjortronsylt har blivit en svensk klassiker och gärna också med friterad persilja som tillbehör. Nygräddade plättar eller våfflor med hjortronsylt och vispad grädde är gott efter ärtsoppa med varm punsch till. Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman satt ofta i Savoys matsal när jag arbetade där och inmundigade sådana här läckerheter.

Hjortronparfait och hjortronsufflé är klassiska goda desserter som åts mycket förr och är värda en renässans. Sylt och ost smakar fint tillsammans, till exempel gorgonzola med hjortronsylt.

Hjortronsylt