Ta en semla till glöggen

Snart är det advent och hög tid att bjuda på glöggfest

MAT & DRYCK

Vi laddar upp med espressopraliner och saffranssemlor.

Kul att göra – smaskens att äta.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Saffransgröt med karamelliserad topp

Ett mellanting mellan vanlig risgrynsgröt

och den gotländska specialiteten saffranspannkaka. Det blir

gott med den knapriga toppen av råsocker. Saknar du brännare så kör formarna under grillelementet i ugnen.

Espressopraliner

Chokladkaffebönor köper du i välsorterade godisbutiker. Hittar du inga, ta en liten silverkula eller dofta lite kakao eller kaffepulver över vid servering.

Juliga saffranssemlor

Fyllda dadlar

Pepparmandlar

Du kan baka pepparmandlarna i förväg, de kan antingen frysas in eller förvaras i burk med tättslutande lock.

Chokladdisketter

Enkelt och gott. Godast blir det om du använder en mörk choklad av god kvalité.

Fikonchutney

Kardemummasmakande tryffel

Len och god tryffel som behöver ett par timmar på sig för att stelna till i kylen. Du kan rulla runda bollar eller spritsa ut smeten i formar.