Högsäsong i chocolateriet

Advent brukar betyda julstämning och avkoppling. För Birgitta Ahlbeck är det snarare lugnet före stormen. Nu är det högsäsong för praliner och julgodis.

1 av 2 | Foto: Joi Grinde
Chocolaterie Criollo.
MAT & DRYCK

Så här vid första advent börjar julstämningen lägga sig över Malmöstadsdelen Limhamn. Chocolaterie Criollo är inget undantag. Här är julstämningen redan på topp.

Inne i butiken doftar det ljuvligt av choklad.

Lika behaglig är den totala känslan av lugn och ro.

Som inte kommer att vara så länge till.

– De sista veckorna i december är helt hysteriska, säger Birgitta Ahlbeck, som driver Chocolaterie Criollo.

– Praliner är färskvara så jag kan inte göra dem i förväg. Det blir dygnet runt. Det är inte lönt att gå hem.

Var sekreterare förut

Att kunderna är många är logiskt. Birgitta Ahlbeck är en av Sveriges bästa pralintillverkare.

– Ja, jag vann Årets pralin 2005. Tävlingen hålls under Chokladfestivalen i Stockholm. Jag trodde faktiskt att jag skulle komma sist.

Birgitta satte igång med sitt chocolaterie utan någon branschvana.

– Jag hade jobbat som sekreterare på en advokatbyrå i tolv år. Men jag har alltid varit intresserad av att baka och choklad. Och efterhand blev jag alltmer sugen på att ha ett eget chocolaterie. Jag insåg att jag inte kunde gå runt och vänta på rätt tillfälle. Jag var bara tvungen att ta steget.

Slut på några dagar

Hon gick kurser både på hemmaplan och i Frankrike.

– Men jag hade ingen aning om vilka praliner jag skulle göra, eller hur många. Min man och jag kalkylerade och räknade. Sedan gjorde jag praliner i flera dygn i sträck. Till slut satt jag där med rena berget. Det såg helt absurt ut.

När premiärdagen kom visade det sig att hon gjort rätt ändå.

– Det var helt otroligt. Folk stod och väntade på trottoaren. Allt såldes slut på några dagar. Det var bara att slänga alla kalkyler och räkna om.

Två månader senare sa hon upp sig från advokatbyrån för att jobba med Criollo på heltid.

Bästa tipset till oss amatörer?

– Köp riktigt bra råvaror. Kom ihåg att chokladens kvalitet inte bara beror på kakaohalten utan också på bönornas kvalitet. Själv använder jag bara den bästa bönan.

Vad den heter?

Criollo, förstås.

Gör själv: