Dagens namn: Sune
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Mat & Vin

Asiatiska soppor med sting

En skål soppa värmer bäst i vinterkylan. Särskilt när den ångar av heta asiatiska kryddor.

Recept: Yukiko Duke

Foto: Gustav Karlsson Frost

 

Samtliga recept med bilder är hämtade ur boken "Fem asiatiska kök" av Yukiko Duke (Natur och kultur).

Namn: Yukiko Duke.

Ålder: 40.

Yrke: Skribent, recensent, överättare (bland annat Nobelpristagaren Kenzaburo Oe) och programledare i tv. Hon har tidigare skrivit "Mikaku, den japanska kokboken" tillsammans med sin mamma Eiko.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Har just gett ut kokboken "Fem asiatiska kök" där man får hälsa på hos fem svenska familjer med olika asiatiskt ursprung och ta del av deras recept.

Vietnam

 

Pho - risnudelsoppa

Du behöver:

400 g breda risnudlar 0,5 cm

300 g nötkött

150 g böngroddar

2 schalottenlökar, gärna thailändska

4 vårlökar eller 6 cm purjolök

2 röda chili, gärna thailändska

4 stjälkar koriander

3 stjälkar söt basilika

1 lime

(3 msk friterad vitlök, färdigköpt)

 

TILL BULJONGEN:

3 l vatten

300 g oxsvans eller 3 tärningar köttbuljong

2 morötter

1 gul lök

(10 cm rättika)

2 torkade kanelstänger

10 torkade stjärnanis

2,5 msk mörk kinesisk soja

1 tsk salt

 

DIPPSÅSER:

Hoisinsås

Chilisås, färdigköpt eller hemlagad (se separat recept)

 

Gör så här:

1. Koka upp vatten till buljongen. Lägg i oxsvansen och låt koka i 30 minuter utan lock.

2. Skala och halvera morötter och lök, skär rättikan i stora bitar. Lägg i morötter, lök, rättika, kanelstänger och stjärnanis och småkoka i 1 1/2 timme. Häll i soja och smaka av med salt.

3. Sila av buljongen och låt den stå kvar på plattan på låg värme. Späd eventuellt med vatten.

4. Blötlägg nudlarna i ljummet vatten i 6–7 minuter tills de börjar mjukna.

5. Koka upp vatten och lägg i de halvmjuka nudlarna och koka i 1 1/2 minut, skölj i kallt vatten.

6. Strimla köttet och skölj böngroddarna. Skiva schalottenlök, vårlök och chili fint. Plocka koriandern och basilikan. Skär limen i klyftor.

7. Ta fram 4 stora soppskålar. Lägg en näve böngroddar i varje skål och lägg över nudlar.

8. Placera det strimlade köttet i en sil och doppa i den småputtrande buljongen i ungefär 1 minut. Fördela köttet i skålarna.

9. Häll över buljong och toppa ned schalottenlök, vårlök, chili, koriander, basilika och eventuellt lite friterad vitlök. Avsluta med att pressa över en limeklyfta. Ät gärna köttet genom att plocka upp det ur soppan och dippa i någon av såserna.

Saté - hemlagad chilisås

Du behöver:

1 msk torkat chilipulver

2 msk olja

1/2 tsk salt

1 tsk strösocker

1/2 tsk mörk soja

 

Gör så här:

1. Stek ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna i 3–4 minuter tills det blir en pasta. Låt svalna och förvara i kylskåp. Den hemlagade chilisåsen ställs ofta fram på bordet så att den som vill kan addera lite hetta till maten. Den håller en månad i kylskåp.

Kina

 

Hutun tang-soppa med wontonknyten

 Ger cirka 40 knyten + soppa

 

Du behöver:

1,5 liter hönsbuljong

1/2 morot

60 g bladspenat

4 cm ingefära

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

250 g fläskfärs

1 msk kinesisk soja

 

0,5 tsk salt

1 msk sesamolja

1 paket wontondegplattor

 

DIPPSÅSER:

Soja

Söt chilisås

Svart risvinäger eller balsamvinäger

 

Gör så här:

1. Koka buljong på tärning. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin.

2. Blanda färsen väl med ingefära, vitlök, chili, soja, salt och sesamolja. Ställ fram en liten skål med kallt vatten att använda vid förseglingen av wontonknytena.

3. Ta fram en wontondegplatta och lägg i handen eller på en torr yta. Lägg en tesked fyllning mitt på varje wonton. Doppa ett finger i skålen med vatten och ”pensla” wontonplattans fyra kanter med lite vatten. För ihop det ena hörnet över fyllningen och sätt ihop med motsatt hörn till en trekant. Vik ihop de yttre flikarna över varandra, tryck ihop.

4. Skär moroten i tunna skivor. Skölj spenaten och riv den i bitar. Koka upp hönsbuljongen och lägg i alla wontonknyten. Låt koka i 8 minuter. Lägg i morot och spenat i soppan. Servera med små skålar med soja, chilisås och svart risvinäger. Då kan man doppa sina wontonknyten i den dippsås man tycker bäst om.

Japan

  Misosoppa har druckits av japanerna i närmare tvåtusen år. Än i dag är det den vanligaste soppan i Japan. I princip kan man använda vilka ingredienser som helst: fisk, nöt- och fläskkött och olika sorters grönsaker.

Ingredienserna ska inte förkokas, därför måste man lägga i de hårdaste först. Använder man rotfrukter ska de koka med från allra första början i dashibuljongen. Fisk och kött läggs i när dashibuljongen nått kokpunkten, men innan mison rörts ner. Tofu och mjukare grönsaker läggs i allra sist, efter det att mison rörts ner.

Misoshiru - Misosoppa

 För 4 personer

 

Du behöver:

1 msk torkat wakamesjögräs

4 cm purjolök

100 g mjuk tofu, gärna silkestofu

4 msk misopasta + 3 msk vatten

8 dl vatten

0,5 tsk dashipulver (buljongpulver)

 

Gör så här:

1. Lägg wakamesjögräset i lite vatten, häll av vattnet när det blivit mjukt. Skär purjolöken i tunna ringar och tofun i små tärningar. Rör ut misopastan i lite vatten.

2. Koka upp 8 dl vatten och häll i dashipulvret. Ta av kastrullen från plattan och rör ner mison. Smaka av. Misopastans sälta varierar, man får prova sig fram till rätt dosering.

3. Lägg i wakamesjögräs, purjolök och tofu.

4. Ställ tillbaka kastrullen på medelvärme och låt sjuda. Dra av kastrullen när soppan nått kokpunkten. Miso får inte koka, då förändras smaken. Servera gärna med ris, några skivor inlagd rättika och otsukemono (inlagda grönsaker).

Korea

 

Kimi chige - Kimchigryta

Du behöver:

200 g fläskkarré

6–8 dl kimchi, färdigköpt eller se separat recept

1/2 purjolök

1 msk olja

8 dl vatten

250 g fast tofu

1 msk sesamolja

 

Gör så här:

1. Skiva köttet tunt, skär kimchin i munsbitar och grovhacka purjolöken. Bryn köttet och kimchin i några minuter i lite olja i en kastrull. Häll i vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra i 15 minuter. Lägg i purjolöken.

2. Skär tofun i stora tärningar och lägg i, låt puttra i 10 minuter. Smaka av med sesamolja och servera.

Kimchi - inlagd och syrad salladskål

Du behöver:

2 kg salladskål

2 dl havssalt

3 cm ingefära

4–5 vitlöksklyftor

1 stor purjolök

25 cm rättika

5 msk kodjokaro, koreanskt chilipulver

1 msk strösocker

1 msk koreansk fisksås eller inlagd sardell i olja

 

Gör så här:

1. Halvera salladskålen på längden och lägg kål och salt om vartannat i lite vatten och lägg på en tallrik eller ett lock. Placera en tyngd över så att kålen hamnar i press. Låt stå i 1 dag.

2. Skölj av kålen så att överflödigt salt sköljs bort. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Strimla purjolök och rättika fint.

3. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in i kålen. Se till att pastan fördelas ordentligt runt kålen och mellan bladen. Rulla ihop de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med ett tättsittande lock (gärna en inläggningsburk).

4. Låt stå i kylskåpet i 10 dagar innan servering. För att skynda på jäsnings-processen, och? då få kimchin klar lite fortare, kan man låta den stå ute i rumstemperatur 1 dag innan man ställer in den i kylskåp. Det tar då 5–7 dagar innan den är klar.

Thailand

 

Geng jut nomaih gai

 För 4 personer

 

Du behöver:

200 g kycklingfilé

100 g rökt skinka

300 g konserverade bambuskott

1,5 l vatten

0,5–1 tsk salt

3 tärningar hönsbuljong

10 svartpepparkorn

1–2 msk fisksås

 

Gör så här:

1. Skär kycklingen i 2 cm stora tärningar och strimla skinkan i bitar.

2. Koka upp bambuskotten i vatten i 5 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.

3. Koka upp vattnet i en stor kastrull och tillsätt lite salt och hönsbuljong. Krossa svartpepparkornen grovt och tillsätt dem. Lägg i kycklingen, skinkan och bambuskotten, låt koka i 5 minuter. Skumma av.

4. Tillsätt fisksås och låt soppan koka i 15–20 minuter. Servera i soppskål på fat, eventuellt med en skål ris till.

SENASTE NYTT

Visa fler