Ny vegoburgaren – smulig och trist

Aftonbladets testpanel sätter betyg

BESVIKNA Aftonbladets testpanel, de rutinerade vegetarianerna Eva Söderström, Jim Terneborg och Ulrika Trolle samt köttätaren Lisa Andersson lät sig inte imponeras av McDonalds nya veganburgare.
Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
BESVIKNA Aftonbladets testpanel, de rutinerade vegetarianerna Eva Söderström, Jim Terneborg och Ulrika Trolle samt köttätaren Lisa Andersson lät sig inte imponeras av McDonalds nya veganburgare.
MAT & DRYCK

Förväntningarna på McDonalds nya veganburgare är skyhöga.

Men det blir inte riktigt som testpanelen tänkt sig.

– Mosiga grönsaksburgare är väl ingen nyhet, säger Jim Terneborg.

Äntligen ska alla veganer och hälsomedvetna få en riktigt god burgare.

Panelen har väntat i flera år och stämningen är på topp.

– Jag är så trött på att käka pommes och fruktpåse när kompisarna äter hamburgare, säger Jim Terneborg.

Men redan efter första tuggan förstår han att problemet inte är löst.

Friterade bönor och ärtor är inte vad panelen har hoppats på. Dessutom smular det fiberrika brödet sönder.

Lockar inte

– Den här kommer bara att locka vegetarianer, säger Eva Söderström.

Men knappt det. Jim Terneborg gillar visserligen den ”spiciga och spännande” smaken, men resten av panelen är tveksamma.

– Jag kommer inte att beställa den, säger Ulrika Trolle som varit vegetarian i tio år.

– Inte jag heller, säger köttätaren Lisa Andersson.

Mer ”köttlik”

Hela panelen hade hoppats på en burgare av sojaprotein, quorn eller någon annan mer ”köttlik” produkt. Produkterna finns i alla stora mataffärer och på McDonalds i flera andra länder.

– Det är en missuppfattning att veganer bara vill äta bönor och nyttiga saker. Vi vill också ha goda lite lyxflottiga burgare när vi är på McDonalds, säger Eva Söderström.

Desto gladare är dietisten Gunilla Lindeberg som godkänt nya McBean åt McDonalds. Snabbt räknar hon upp mycket fullkorn, lite mättat fett, bra saltmängd och viktiga mineraler och spårämnen.

– Burgaren drar åt sig fett i friteringen, men det är ändå ett jättebra lunchalternativ även om man inte är vegetarian, säger hon.

McBean har Sverigepremiär 16 januari på Sveriges alla McDonaldsrestauranger.

Aftonbladet sätter plus på gröna burgare

Annsofie Näslund