Rätt rätt vann

Tommy Myllymäki blev Årets kock

1 av 3 | Foto: Marco Gustafsson
Tommy Myllymäki blev Årets kock.
MAT & DRYCK

Efter en lunch på tolv tävlingsbidrag är jag tämligen säker (och proppmätt).

Tommy Myllymäki, 28, lagade godaste maten i Årets kock-finalen.

Aftonbladet har prov­ätit alla de sex förrätter och de sex varmrätter som Kock-SM-finalisterna lagade på Grand Hotel i Stockholm i går.

Ett lortigt jobb men någon måste göra det. Denna någon var jag.

Stackars mig. Fanns det något ätbart?

– Det var faktiskt tolv fantastiskt goda rätter. Nästan synd att ödsla dem på en enda lunch.

Och Tommy Myllymäki var bäst av alla i år?

– Det är bara att lägga sig platt för den kloka juryn. När jag räknade ihop mina plus i protokollet var han nummer ett.

Vad lagade han?

– ”Havskräftor och musslor med citron och vitlök med saffrans- och havskräftssås” och det blev fem plus. En perfekt stekt prilgrimsmussla och en havskräftstjärt serverades i en supergod saffranssås. Dessutom fanns där en sagolik citrussyrlig morotsbit och lite annat mumsigt. Vackert och jättegott.

Varmrätten då?

– Andra uppgiften var mer traditionell. Finalkockarna skulle laga till något rustikt men elegant av sida, skinka och lägg från unggris. Här fick de tidigt veta vilka råvaror som var obligatoriska och kunde skriva sina recept långt i förväg.

Så de kunde träna?

– Ja, Tommy har till exempel lagat sin rätt ”Senapsglaserad skinka, korv av rostad sida samt varm sylta av lägg och persilja” åtta gånger sedan jul. Allt för att kolla smakerna och finslipa tidsschemat. Det blev en fyraplussare med mersmak.

Grattis Tommy Myllymäki

...som blev Årets kock i går kväll!

Foto: Peter Hamberg

Jon Hansson