Dagens namn: Justus, Justina
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Mat & Vin

Hetaste kaffet serveras iskallt

Njut av kaffet — kallt!

En isande islatte, sval kaffedrink eller fräsch shakerato är trendigast i kaffeglaset just nu. Lyxa till det med en syndigt läcker liten kaka.

Recept: Beige.nu

Foto: Joel Wåréus

Islatte med nötkakor

Foto: Joel Wåréus

Iskaffe

  1 glas

 

Ett perfekt sätt att ta tillvara överblivet kaffe. Rör ihop kaffe och socker och förvara blandningen i kylen, färdig att ta fram när du känner dig sugen på en svalkande islatte.

 

Du behöver:

0,5–1 dl starkt mörkrostat kaffe (motsvarar 3–6 cl espresso)

2 tsk socker

2 dl kall mjölk

Isbitar

 

Gör så här:

1. Brygg kaffet.

2. Medan kaffet fortfarande är varmt kan du runda av med lite sötma genom att tillsätta sockret om du inte vill att din islatte ska vara så besk i smaken. Låt svalna.

3. Blanda det kalla kaffet med mjölken och några isbitar. Häll upp i ett högt glas.

 

Nötkakor

 ca 30–40 kakor

 

Små, goda och härligt sega kakor. Perfekta för glutenallergikern eftersom de inte innehåller vetemjöl.

 

Du behöver:

100 g malda mandlar

100 g andra nötter (exempelvis pistagenötter, cashewnötter)

2 dl socker

1 msk potatismjöl

2 ägg

1 dl hela nötter till garnering

 

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Mal nötterna i matberedare, kvarn eller mixer.

3. Blanda nötterna med ägg, socker och potatismjöl till en smet. Bred ut på bakplåtspapper. Strö över de hela nötterna. Grädda i 8–10 minuter. Låt svalna några minuter.

4. Skär sedan ut fyrkantiga bitar med en kniv eller stansa ut små runda kakor med en rund form, till exempel ett litet glas.





Jordgubb- & chokladlatte

Foto: Joel Wåréus

  1 glas

 

En kall latte som passar både

barn och vuxna – med kaffe för vuxna och utan kaffe för barn.

 

Du behöver:

0,25—0,5 dl starkt mörkros-tat kaffe (motsvarar ca 1,5–

3 cl espresso)

5 jordgubbar

2 dl mjölk

2—3 isbitar

Lite kakao

Socker efter smak

 

Gör så här:

1. Brygg kaffet.

2. Mosa jordgubbarna med lite socker.

3. Skaka ihop kaffe, mjölk, kakao och isbitar i en blender eller en handshaker.

4. Häll i de mosade jordgubbarna, skaka ihop och servera direkt i ett högt glas.

5. Dekorera med sugrör och en jordgubbe.

Skiktad islatte med havreformar

Skiktad islatte

 

Den skiktade islatten är en trevlig variant på islatte. Ingredienserna är desamma men den skiktade islatten hälls försiktigt upp med stadig hand för att få den vackra delningen av kaffet och mjölken. Börja med att hälla i mjölken i ett högt glas, toppa med is. Häll sedan försiktigt det avsvalnade kaffet ovanpå isen så att det blir fina skiktningar i glaset.

 

Havreformar med krämig fyllning och färska bär

  ca 15 stycken

 

Spröda goda havreformar går att fylla med olika krämiga fyllningar. Fyll med vispad grädde, eller med kesella jordgubbslime eller kesella vanilj.

 

Du behöver:

150 g smör

1/2 dl strösocker

2,5 dl havregryn

2 dl vetemjöl

Små mazarinformar i metall (finns i välsorterade köksbutiker)

 

Fyllning:

1 burk smaksatt kesella, exempelvis jordgubbs-lime eller vanilj

Färska bär till garnering

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, havregryn och mjöl. Blanda ihop till en deg. Smörj formarna och tryck ut degen.

3. Grädda i ca 12 minuter eller tills havreformarna har fått fin färg. Låt dem svalna och knacka försiktigt ut dem ur aluminiumformarna.

4. Vänta med att fylla havreformarna med kesella, eller den fyllning du valt, till precis innan servering. Dekorera med färska bär.





Iscappuccino med chokladkakor

Iscappuccino

  1 glas

En god svalkande dryck att njuta av en varm dag i solen.

 

Du behöver:

0,25—0,5 dl starkt mörkrostat kaffe (motsvarar ca 1,5–3 cl

espresso)

1 tsk socker

1—1,5 dl kall mjölk

Isbitar

 

Gör så här:

1. Brygg kaffe, blanda i sockret i det varma kaffet om du vill ha lite sötma. Låt svalna.

2. Blanda med den kalla mjölken. Häll upp i glas tillsammans med några isbitar. För lite extra lyx och dekoration, värm lite mjölk och vispa till ett mjukt skum som du sedan häller ovanpå drycken.

 

Mörka chokladkakor

  ca 20 bitar

 

De här kakorna kan du grädda i form och sedan skära i bitar. Är du glutenallergiker så skippa vetemjölet helt och grädda i portionsformar.

 

Du behöver:

150 g smör

200 g mörk choklad (70%)

3 äggulor

2 äggvitor

0,5—1 dl råsocker, eller vanligt socker

0,5 dl vetemjöl

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj och bröa en sockerkaksform eller ta fram portionsformarna.

3. Smält smör och choklad långsamt på låg värme.

4. Vispa äggulorna med sockret och blanda i vetemjölet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda chokladblandningen med ägguleblandningen och vänd till sist ner äggvitevispet försiktigt.

5. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15—20 minuter – men inte för länge! Kakan ska vara krämig i mitten. Låt kallna och skär upp i bitar.





Matcha-latte med bondkakor

Foto: Joel Wåréus

Matcha-latte

  1 glas

 

Matcha är gröna teblad som malts till fint pulver. Drycken ska serveras ljummen. Matcha-te hittar du i te- och kaffebutikerna.

 

Du behöver:

2 tsk matcha-te

0,5 dl ljummet vatten

1 dl mjölk

Finmalet ”instant sugar”

Mald kanel

 

Gör så här:

1. Blanda matchapulver i vattnet. Teet ska vara starkt.

2. Häll upp i mindre glas som rymmer cirka 15 cl.

3. Värm mjölken i kastrullen och skumma den med en vanlig visp eller en mjölkskummare.

4. Häll mjölken över teblandningen, blanda i lite kanel och avsluta med lite socker på toppen.

 

Mini-bondkakor

  ca 70 kakor

 

Smått är gott. Är du nötallergiker kan du utesluta nötterna helt.

 

Du behöver:

5,5 dl vetemjöl

2 dl socker

2 msk sirap

1 tsk bikarbonat

1 msk vatten

1 dl mandel eller nötter, till

exempel pistagenötter

200 g smör

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka nötterna fint.

3. Rör ut bikarbonat i vatten i en bunke. Skär smöret i bitar och lägg i. Blanda i mjöl, socker, sirap, nötterna och arbeta ihop till en deg.

4. Dela degen i två delar och rulla varje del till en lång rulle , ca 3 cm i diameter. Vira in rullarna i plastfolie och lägg dem i frysen eller kylen en stund så de blir kalla och lättare att skära.

5. Skär rullarna i 4 mm tjocka slantar och lägg dem på bakplåtspapper.

6. Grädda tills kakorna fått guldgul färg, ca 4–6 minuter.





SENASTE NYTT

Visa fler