Ett stort glas värme

Varmt och gott att bjuda på när glöggen börjar kännas tjatig

MAT & DRYCK

Glögg i all ära, men varma drycker kan vara så mycket mer.

Här bjuder vi på fyra goda recept som håller dig varm i vinter.

Testa spännande nya smaker av granatäpple och stjärnanis, klassiker som Irish coffee och Lumumba, eller choklad spetsad med apelsin och rom.

Recept och styling: Sara Bergfors

Foto: Per Björn

Granatäppelcider med calvados, kanel och stjärnanis

Foto: Per Björn

Blir 1 glas

Tar 25 minuter

Pris: 22 kronor

Svårighetsgrad: Lätt

I dag finns granatäppeldryck att köpa i många mataffärer. Den passar perfekt som bas i en varm och mjuk ciderdryck med smak av kanel och stjärnanis.

Du behöver:

1 dl granatäppeldyck

1 1/2 dl äppelcider

1/2 kanelstång

1/2 stjärnanis

2 tsk råsocker

4 cl calvados

1 bit granatäpple (cirka 1/8)

Gör så här:

1. Blanda granatäppeldryck, cider, kryddor och socker i en kastrull. Sjud på svag värme i cirka 15 minuter.

2. Plocka bort kryddorna och häll i calvadosen.

3. Bryt loss granatäppelkärnorna och lägg dem i glaset. Häll över den varma drycken.

Tips! Uteslut calvadosen så har du en god alkoholfri dryck.

Irish coffee

Foto: Per Björn

Blir 1 glas

Tar 10 minuter

Pris: 25 kronor

Svårighetsgrad: Lätt

En klassisk Irish coffee är aldrig fel. Rätt tillagad är den en fest för både öga och gom. Perfekt som

avslutning på en god middag!

Du behöver:

2 tsk farinsocker

Ca 1 1/2 dl starkt bryggkaffe

4 cl irländsk whisky

Lättvispad grädde

Gör så här:

1. Lägg farinsocker i ett vinglas (cirka 25 cl). Häll på kaffe till lagom nivå – tänk på att du ska få plats med både whisky och grädde. Rör om tills sockret löst sig.

2. Häll i whiskyn och rör om.

3. Häll försiktigt den lättvispade grädden över en sked, så att den lägger sig snyggt på kaffet. Toppa eventuellt med lite kaffepulver.

Lumumba de luxe

Foto: Per Björn

Blir 1 glas

Tar 10 minuter

Pris: 27 kronor

Svårighetsgrad: Lätt

En klassisk lumumba består av varm choklad och cognac, toppad med vispad grädde. Här gör vi en lyxig variant på mörk choklad. Mums!

Du behöver:

30 g mörk choklad, 70 %

1 tsk ljust muscovadosocker

2 dl mjölk

4 cl cognac

Vispad grädde

Hyvlad choklad

Gör så här:

1. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en liten kastrull. Häll i 1/2 dl av mjölken och smält chokladen under omrörning på svag värme.

2. Tillsätt resten av mjölken och sockret.

3. Blanda den varma chokladen med cognac i ett glas eller en kopp.

4. Toppa med vispad grädde och hyvla över lite choklad.

Tips! Variera genom att byta ut cognacen mot mörk rom.

Mayachoklad

Foto: Per Björn

Blir 1 glas

Tar 25 minuter

Pris: 5 kronor

Svårighetsgrad: Lätt

?Att blanda choklad och mustiga kryddor är vanligt i Latinamerika. Denna goda alkoholfria chokladdryck får julig smak av apelsin och nejlika.

Du behöver:

2 1/2 dl mjölk

1 1/2 tsk kakao

1 msk råsocker

1 krm kanel, malen

1/2 krm kardemumma, malen

1/2 krm kryddnejlika, malen

1 bit apelsinskal

Gör så här:

1. Vispa ihop mjölk, kakao, socker och kryddor i en kastrull. Lägg i en bit apelsinskal, cirka 5 cm lång. Tänk på att inte få med av det vita, då blir drycken lätt besk.

2. Värm chokladen under omrörning. Tag kastrullen från värmen och låt stå under lock i cirka 15 minuter.

3. Plocka bort apelsinskalet och värm chokladen igen. Vispa den gärna fluffig med en mjölkvisp. Häll upp i glas eller kopp och servera.

Tips! Spetsa chokladen med 4 cl mörk rom för en vuxnare smak.