Frossa i våra favorit-kladdkakor!

10 smaskiga recept från Härligt hemma-redaktionen

MAT & DRYCK

Kladd, kladdigare, kladdigast.

Det är Sveriges mest populära bakverk. Lätt att göra. Chokladigt, kletigt gott att äta. Och finns i lika många olika modeller som det finns hemmabagare.

Tvingade av mina (före detta) kamrater på Härligt hemma-redaktionen deras favvorecept. Efter visst knot – här har du dem nu.

(Gissa om vi hade ett monsterfika när vi plåtat kakorna!)

Härligt hemma är en bilaga från Aftonbladet som kommer ut på lördagar.

Supersnabb och jättekladdig

Foto: Stefan Mattsson

100 g smör

3 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

Eventuellt mandelspån

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret i en kastrull.

Ta från plattan och häll i socker, vaniljsocker, salt och kakao. Blanda. Socker­kornen hjälper till att mosa kakaoklumparna.

Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt mjölet och blanda till en härlig smet. Smaka!

Häll smeten i smord och bröad form, prova med mandelspån i stället för ströbröd på sidorna i formen om du vill.

Grädda i ugn i knappa 20 minuter. Skaka lätt på formen så ser du om kakan är klar. Gungar den alltför mycket får du ge den några minuter till.

Nina Kindbro.
Nina Kindbro.

Nina Kindbro, redigerare

”Snabb och superenkel och allt blandas i en och samma kastrull, slicka den ren så slipper du diska! Den har lite seg kolafeeling och blir härligt kladdig, precis som en kladdkaka ska vara. Jag gör alltid dubbel sats – men tro inte att det räcker till dubelt så många?… Receptet är från ’Sannas kaffe­rep’ av Sanna Töringe (Semic)”.

Chokladtårta från Låxbo

Foto: Stefan Mattsson

Kladdkaka:

2 ägg

3 dl socker

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 krm salt

1 dl smält smör

1 1/2 dl vetemjöl

Chokladkräm:

150 g mörk, fin choklad

25 g smör

1 dl grädde

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en smet.

Häll i en smord och bröad form, gärna med löstagbar botten.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.

Chokladkrämen:

Smält chokladen och smöret ihop med grädden på låg värme i en kastrull. Rör ihop till en blank, slät kräm.

Låt krämen svalna till rumstemperatur och bred den sedan på den kalla kladdkakan.

Låt gärna kakan stå kallt över natten innan du serverar med vispgrädde.

Emma Sellbrink.
Emma Sellbrink.

Emma Sellbrink, t f redigeeringssamordnare

”Det här är min favorittårta som min syster brukar servera på sin restaurang, Låxbo Lantkök. Den knäckiga kladdkakan är superenkel att göra och går utmärkt att äta som den är, men blir extra god med den lyxiga chokladkrämen.”

Jons coola kladdkaka

Foto: Stefan Mattsson

175 g smör

75 g hasselnötskärnor

300 g mörk choklad, minst

70 procents kakaohalt

500 g nötcrème (typ Nötte eller Nutella)

4 cl mörk rom

Crème fraiche

2 apelsiner (om du vill stajla)

Gör så här:

Ta fram smöret så att det hinner bli mjukt.

Värm ugnen till 225 grader. Rosta nötterna några minuter och gnugga bort de tunna innerskalen så gott det går. Hacka nötterna grovt.

Bryt chokladen i bitar och smält på låg värme i en kastrull. Passa så att den inte bränns vid.

Lägg nötcrèmen i en bunke och rör den med en stadig slev så att den mjuknar lite.

Rör i det mjuka smöret så att det blandas ordentligt. (Ja, det är jätte­tungt men med tanke på hur mycket energi den här kakan innehåller så är det väl bara bra med lite motion?)

Rör i den smälta chokladen och rommen.

Klä en rak sockerkaksform med plastfolie. Ta rejält med folie så att det hänger ut över kanterna på formen. Häll i hälften av nötsmeten i formen. Se till att den hittar ut i alla vinklar och vrår.

Strö i nötterna och häll i resten av smeten. Vik tillbaka den överhängande plastfolien så att smeten blir helt täckt och tryck till lite lätt.

Ställ att stelna i kylen minst 2 timmar.

Stjälp upp ur formen på en skärbräda och dra av plastfolien. Skär i ganska tunna skivor och servera med en klick crème fraiche. Ska det vara extra fint så garnera med renskurna apelsinklyftor.

Jon Hansson.
Jon Hansson.

Jon Hansson, matredaktör

”Det här är en massiv pjäs med mycket smak. Idén är snodd från ett recept av Nigella Lawsons mormor men det är rätt ordentligt omarbetat.

Ingen traditionell kladdkaka – men det är en kaka och den är väldigt kladdig?… Dessutom behöver den inte stå i ugnen och så innehåller den inget mjöl – perfekt för alla som inte fixar gluten."

Kladdkaka med sjunkna mandelflarn

Foto: Stefan Mattsson

Kladdkakan:

100 g smält smör

2 ägg

1/2 dl sirap

2 1/2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 1/2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Mandelsmeten:

100 g smält smör

1 dl socker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

50 g flagad sötmandel

Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda alla ingredienser till mandelsmeten i en kastrull, koka upp och låt sjuda en minut.

Smörj och mjöla en hög bakform med lös­tagbar botten.

Smält smöret och rör ihop det med socker, sirap och ägg.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner det i den andra smeten. Rör försiktigt tills allt är blandat.

Grädda först kakan i cirka 10 minuter. Ta ut den och slå på mandelsmeten och grädda 20 minuter till. Mandelflarnen sjunker genom kakan och hamnar på botten, mums.

Mia Sahl.
Mia Sahl.

Mia Sahl, reporter

”Den här kakan blir i mitt tycke la­gom kladdig och samtidigt rätt ­fluffig. Mandelflarnen som man ­lägger på sjunker ned till botten och blir härligt knäckiga och goa.

Passar perfekt ihop med chokladkladdet i kakans mitt.”

Kladdkaka med limeglasyr

Foto: Stefan Mattsson

Kaka:

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1/2 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

Glasyr:

50 g philadelphiaost

30 g smör

2 dl florsocker

1 lime

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret, ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker pösigt.

Häll smöret i äggsmeten och rör om.

Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig. Rör ner detta i kaksmeten.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll i smeten.

Grädda kakan i ugnen i 22–25 minuter. Grädda ej för länge, då blir kakan torr.

Låt stå några timmar före servering.

Glasyren:

Riv skalet av en väl tvättad lime.

Blanda med philadelphiaosten och smöret i en skål. Mosa med en gaffel tills det blir en slät smet.

Sikta ner florsockret.

Bred glasyren på den avsvalnade kakan.

Anna Thorsell.
Anna Thorsell.

Anna Thorsell, t f biträdande redaktör

”När jag skulle ta med mig en kaka till öppet hus på dagis fick jag ett recept av min barndomsvän Lena som är en riktig kladdkakeexpert. Det visade sig att jag vänt mig till rätt person för hjälp – den gick verkligen hem. Glasyren med lime är ett eget påhitt. Den bryter fint till chokladen.”

Härlig kladdkaka under mint- och chokladtäcke

Foto: Stefan Mattsson

175 g mjölkfritt margarin

1 msk ljus sirap

3 1/2 dl socker

1 dl kakao

3 dl vetemjöl

1,25 dl sojagrädde

Glasyr:

4 dl florsocker

3 msk vatten

4 droppar pepparmyntsolja

Topping:

50 g riven mörk choklad

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Smält margarinet.

Rör i sirapen och sockret.

Låt sockret smälta.

Sikta i kakao och vetemjöl.

Rör i sojagrädden.

Häll i smeten i en smord form med löstagbar botten.

Grädda i ugnen i 20 minuter.

Kakan kommer att se lös ut när du tar ut den ur ugnen men om den får stå ett tag får den den exakt rätta, kladdiga konsistensen.

Blanda florsocker, vatten och pepparmyntsolja.

Bred glasyren över kakan.

Riv chokladen och sikta över.

Anna Lekberg.
Anna Lekberg.

Anna Lekberg, redigerare

”Den här kakan blir jättegod och lagom kladdig. Dessutom passar den bra för den som av olika anledningar inte vill äta mjölk eller ägg.”

Ullis smarrigaste

Foto: Stefan Mattsson

200 g blockchoklad (mörk)

200 g smör

4 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Gör så här:

Smält smöret och blockchokladen i en kastrull.

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen, och sist blandningen på smör och choklad.

Smörj en löstagbar form. Byt gärna ut ströbrödet mot kokos – det blir mycket saftigare.

Grädda i ugnen i exakt 15 minuter i 200 graders värme.

Låt stå svalt i ett dygn före servering, så att den riktigt ”sätter” sig.

Sofia Wadensjö Karén.
Sofia Wadensjö Karén.

Sofia Wadensjö Karén, redaktör

”Den här kakan blev direkt en favorit när min gamla kursare Ullis bjöd på den när vi pluggade i Uppsala för många år sen. Men med åren har jag glömt bort den lite eftersom jag sällan kommer ihåg att baka ett dygn i förväg. Den är dock väl värd att vänta på. Maken till god kladdkaka?…”

Gooey banana

Foto: Stefan Mattsson

16–20 stycken

100 g smör eller margarin

2 ägg

3 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 1/2 tsk vaniljsocker

1/2 krm salt

1 medelstor banan

Bananchips

Strössel (kan uteslutas)

Kakformar (kanelbullestora)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ut kak­formarna på en plåt.

Smält smöret på sparlåga.

Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret.

Blanda alla torra ingredienser väl och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt bort eventuella klumpar.

Mosa bananen och vänd ner moset i smeten.

Klicka smeten i matskedsstora portioner i formarna, strössla och grädda däreefter i cirka 15 minuter.

Garnera med ett banachips.

Anders Nelin.
Anders Nelin.

Anders Nelin, redigerare

”Alla kladdkakor behöver inte springform och vad är väl kladdigare än mosad guleböj? Dessutom har smakerna av banan och choklad en skön förmåga att få sitt äktenskap att hålla. Servera

Mintkaka med päronkonjak – och vit choklad ovanpå

Foto: Stefan Mattsson

2 dl socker

2 ägg

1 1/2 dl mjöl

100 g smör

1/2 dl kakao

100 g Marabou mintcrisp

4 msk päronkonjak

1 krm salt

Glasyr:

100 g vit choklad

100 g naturell philadelphiaost

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Hacka chokladen och blanda allt i en bunke, äggen sist.

Smörj och bröa en form. Häll i smeten och grädda i ugnen

i 15–30 minuter.

Glasyren:

Smält chokladen i mikron, blanda i philadelphiaosten och bred ut den på den färdiga kakan.

Helena Aro.
Helena Aro.

Helena Aro, stylist

”Jag älskar choklad men är usel på att baka och laga mat. Den här kladdkakan är dock superenkel och den smakar himmelskt gott.”

Kladdkaka Latino

Foto: Stefan Mattsson

100 g smör

2 ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

3–4 msk kakao

1 msk vaniljsocker

1 1/2–2 msk kaffelikör, till exempel Tía Maria

1 msk smör

Ströbröd

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

Smöra formen och fodra med ströbröd.

Vispa ägg och socker luftigt.

Blanda försiktigt i mjöl, kakao, vaniljsocker och likör. Om du använder en elvisp, kör på den lägsta hastigheten.

Häll smeten i formen och ställ in i ugnen i 22–25 minuter.

Låt kakan svalna före servering.

Johan Gunnarsson , reporter

Johan Gunnarsson.
Johan Gunnarsson.

”En helt vanlig kladdkaka som blir lyxig och supergod med lite likör. Chokladsmaken från kakaon och kaffesmaken från likören blir till en finstämd symfoni för smaklökarna.

Om man föredrar citrussmak ihop med chokladen kan man lätt som en plätt byta Tía Maria mot apelsin­likören Cointreau till exempel.

Så lyckas du med kladdkakan:

En kladdkaka ska vara kladdig – det hörs ju liksom på namnet. Här är några knep för att få till rätta kletet:

?Vispa eller – ännu hellre – rör smeten försiktigt annars blir den för luftig och vi vill att den ska vara kompakt och kladdig.

?Håll koll på kakan i ugnen. Får den stå för länge blir den torr. Testa med sticka så att kakans mitt fortfarande är kladdig.

?Grädda kakan i en vid form. Då blir den tunnare och enklare att få lite lagom gräddad i kanterna men fortfarande kladdig i mitten.

Fler smarta tips:

?Är du, eller någon annan som ska äta kakan, allergisk mot något som ska vara i kakan? Många av ­ingredienserna går att byta ut. Det finns exempelvis glutenfritt mjöl och mjölkfritt margarin.

?Garnera med frukt och bär av olika slag. Siktat florsocker blir också vackert ovanpå.

?I stället för ströbröd i formen kan du ha mandelflarn, kokosflingor eller mjöl.