Jo, visst smakar ormen pyton

Aftonbladet högg in på kräldjurskrubb och zebraspis

Vad sägs om pyton, krokodil eller zebrafilé till middag? Vi lät mästerkocken Stefano Catenacci laga maten och Skansenexperten Jonas Wahlström sätta betyg.
Foto: Felipe Morales
Vad sägs om pyton, krokodil eller zebrafilé till middag? Vi lät mästerkocken Stefano Catenacci laga maten och Skansenexperten Jonas Wahlström sätta betyg.
MAT & DRYCK

Pyton smakar pyton.

Zebra är jättebra.

Krokodil sådär.

Nu gäller det din middag.

Vill du imponera på dina vänner och fixa en exotisk helgbjudning?

Det är inte krångligt alls. Numera finns det en mängd ovanliga köttsorter i helt vanliga svenska matbutiker.

Aftonbladet gick till Daglivs och valde filéer från krokodil, pytonorm och zebra.

Kamelstek, känguruspett och antilopstek fanns också på hyllan. Dem sparar vi till nästa reportage.

Nästa steg var att hitta recept. Det gjorde vi inte.

Därför tillkallade vi experterna. Vi bad mästerkocken Stefano Catenacci, Café Operas kökschef, om hjälp.

Improviserar

Han hade aldrig tidigare sett dessa köttsorter, men åtog sig uppdraget:

– Jag improviserar.

Planen blev följande:

Ormfilén röks lätt i ugnen och serveras med potatis kokt i buljong, rödkål, hjortronvinäger och schalottenlöksmarmelad. Ett recept inspirerat av fisk.

Krokodilen steks och tillagas med asiatisk touch – sötsur sås och stekt ris.

Zebran får en anstrykning av Italien. Köttet steks på samma sätt som oxfilé och serveras med tryffel, balsamvinäger och buljongkokta grönsaker.

En dryg timme senare var allt klart.

Då trädde den andra tillkallade experten in i handlingen – Skansens Jonas Wahlström, Sveriges främsta expert på exotiska djur.

Hans jobb: att bedöma smaken.

Då hade den nyfikna kökspersonalen redan hunnit hugga in på anrättningarna. Så här lät det:

Pyton: Usch! Smakar pyton! Beskt. Ingen höjdare.

Zebra: Jättegott! Mm, mört! Smälter i munnen!

Zebrasuccé

Jonas Wahlström, som kom i sällskap med en livs levande kubansk krokodil, satte tänderna i krokodilfilén på tallriken.

– Smakar kyckling. Det är okej, men jag tänker inte blir någon köttleverantör ändå.

Zebran gjorde succé igen:

– Riktigt gott! Inget fel på det här, smakar lite som kalv, sa Wahlström.

Pytonfilén gjorde honom inte lika entusiastisk:

– Det skär lite i hjärtat att äta pytonorm. Men det är okej eftersom det är farmade djur. Det är värre när folk dödar ormar på gatan i Sverige. Men smaken?

– Ja, det är inte som att bita en ängel i benet.

FAKTA

Pytonorm

Catenacci:

”Inte gott. Hemsk. Bäst att låta den leva i stället.”

Wahlström:

”Trots att Sveriges främsta köksmästare lagat den är det inte gott.”

Krokodil

Catenacci:

”Jag skulle hellre köpa kyckling.”

Wahlström:

”Acceptabelt. Jämförbart med kyckling, men inte lika mört.”

Zebra

Catenacci:

Funkar. Ätbar, påminner om seg kalv. Egentligen tre plus, men priset drar ner betyget.

Wahlström:

”Gott och fullt acceptabelt, men för dyrt.”

Priser och ursprung: Zebrafilé, från farm i Sydafrika, 479 kr/kg. Pytonfilé, från ormfarm i Vietnam, 1 099 kr/kg. Krokodilfilé, från farm i Bolivia, 429 kr/kg. (Importdokument i Sverige granskade av Naturvårdsverket).

Så här gjorde kocken

Pytonorm

1. Lägg filéerna på lite olivolja i en tvådelad form med varma rökspån.

2. Täck med aluminiumfolie för att slippa röklukt i köket. Rök köttet i ugnen i cirka 40 minuter på 100 grader.

3. När det är klart, skär köttet i mindre bitar och häll på hjortronvinäger. Lägg sedan köttet, med rödkål, på två potatisbitar som kokats i buljong.

4. Toppa med schalottenlöksmarmelad.

Zebra

1. Salta och peppra köttet ordentligt.

2. Tillsätt 2–3 klyftor grovt hackad vitlök och timjan samt 2–3 sockerbitsstora bitar smör. Stek på hög värme i olivolja cirka två–tre minuter. Vänd runt då och då.

4. Lägg sedan allt i ugnen, cirka 100 grader i cirka tio minuter. Ta ut.

5. Tillsätt grönsaker, kokta i buljong. Skär köttet i mindre bitar och häll över lite värmd balsamvinäger.

6. Strö på lite tryffel.

Krokodil

1. Salta och peppra köttet ordentligt.

2. Stek på hög värme i olivolja, cirka 3–4 minuter.

3. Koka och kyl jasminris. Skär sedan ut en fyrkantig bit som du steker cirka 10 minuter. Använd separat stekpanna.

4. Blanda Kikkoman- och Ketjapsoja för att få rätt sötsur smak. Cirka en deciliter totalt. Värm.

5. Skär köttet i mindre bitar och häll över merparter av sojan.

6. Lägg på gräslök, mango och salladslök. Häll sedan över resten av sojasåsen.

Mira Micic