Låt kärleken kännas i magen!

Bjud din äskling på luftiga snacks, kryddig lax och en uppiggande tiramisu.

MAT & DRYCK

Recept: Jon Hansson

Foto: Sara Ringström

Filofras

För 2 personer

Tar 15 minuter

Du behöver:

2 ark filodeg (finns i frysdisken)

2 msk sesamolja

1/2 dl sesamfrön

Gör så här:

1. Tina 2 ark filodeg. Läs på paketet hur du ska göra.

2. Värm ugnen till 225 grader.

3. Lägg filoarken på papprade plåtar och pensla dem med sesamoljan. Strö på sesamfröna och grädda några minuter i ugnen. Arken ska bara få lite färg. Det går fort. Lägg på hushållspapper så att de får flotta av sig lite.

4. Bryt i stora bitar och servera till ett glas av något extra gott.

Lax med ingefärsräkor och gurksallad

För 2 personer

Tar 40 minuter

Du behöver:

150 g oskalade räkor

2 dm gurka

2 msk vitvinsvinäger

1 msk socker

50 g glasnudlar

2 cm färsk ingefära

1 liten vitlöksklyfta

1 liten salladslök

1 pinne citrongräs

1 msk olja

2 dl kokosmjölk

1 tsk sambal oelek

2 msk thailändsk fisksås

1/2 lime

2 färska eller frysta portions­bitar lax à 150 g

2 msk hackad mynta

2 msk koriander, hackad färsk

Gör så här:

1. Skala räkorna.

2. Skala gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i strimlor och lägg i en skål. Häll på vinäger och sockret, blanda runt och smaka av med salt. Det ska bli balanserat sött-syrligt-salt. Helt enkelt gott. Låt stå och gosa ihop sig.

3. Koka glasnudlarna enligt förpackningen. Spola av med kallt vatten, låt rinna av och vänd ner i gurkstrimlet.

4. Skala och hacka ingefäran och vitlöken. Ansa och skiva sallads­löken.

5. Banka på nederändan av citron­gräset med något hårt, till exempel en kastrull så att det spricker. Hacka sedan fint så att du 1 msk.

6. Fräs ingefäran, vitlöken, sallads­löken och citrongräset i en stor kastrull.

7. När hacket precis börjar få färg häller du i kokosmjölken tillsammans med sambal oeleken, fisksåsen och saften från den halva limen. Rör om och smaka av med salt. Lägg i laxen och sjud färsk fisk i knappt 5 minuter och fryst i 10 minuter. Vänd fiskbitarna i halvtid.

8. Hacka myntan och koriandern.

9. Häll bort vätskan från gurk-nudlarna och fördela på 2 tallrikar. Lägg på fiskbitarna. Lägg räkorna i kokossåsen och rör om ett par varv så att de blir lite varma. Skeda upp räkorna och såsen över fisken. Strö över myntan och koriandern.

Rom-tiramisu

För 2 personer

Tar 30 minuter + 2 timmar i kylen

Du behöver:

1 ägg

2 msk socker

100 g mascarpone eller 100 g philadelphiaost ihoprört med 1 msk crème fraiche

1 msk rom (2 msk pressad apelsin om du inte vill ha rom)

4 msk starkt kaffe

6 savoiardikex

1 passionsfrukt

25 g mörk choklad

1 dl pistagenötter

Gör så här:

1. Koka starkt kaffe.

2. Dela ägget och vispa gulan och sockret tills blandningen blir ljust gul. (Spara vitan!)

3. Rör ner mascarponen, lite i taget tills du får en slät, krämig massa.

4. Sätt smak på krämen med rommen.

5. Vispa vitan till skum och vänd ner i krämen.

6. Doppa 3 av kexen i kaffet och fördela dem sedan i 2 glas eller skålar.

7. Fördela hälften av äggkrämen i glasen.

8. Bada resten av kexen i kaffet och fördela i glasen.

9. Täck med resten av krämen. Låt stå 2 timmar eller mer i kylskåp.

10. Dela passionsfrukten och skeda ut kärnorna över tiramisuerna.

11. Riv chokladen. Skala och hacka pistagenötterna grovt. Strö över och servera.

TIPS! Savoiardikex kan också heta ”biscotti” (inte de hårda med mandel) eller ”löffelbiscuits”. Det är ett slags sockerkaka i kexform.