Sugen på sportlov?

Picknickmat som passar både stora och små, i skidbackar och på andra utomhusutflykter

MAT & DRYCK

Recept & styling: Sara Bergfors

Foto: Per Björn

Wraps med kalkon och spenat

Blir 4 wraps

Tar 15 minuter

Svårighetsgrad: lätt

Du behöver:

4 stora tortillabröd

8 skivor rökt kalkon

1 påse babyspenat (70 g)

1 ask naturell keso

4 msk mango chutney

1 rödlök

Svartpeppar

Gör så här:

1. Lägg två skivor kalkon omlott på varje tortillabröd. Täck med spenat och fördela keso och mango chutney ovanpå. Lägg på skivad rödlök och krydda med svartpeppar efter smak.

2. Vik upp nederdelen av tortillabrödet halvvägs över fyllningen och vik sedan ihop brödet till en rulle. Rulla in varje wrap i folie och en servett innan de packas ned i matsäcken.

Korv med kläder

Blir 12 korvpiroger

Tar 25 minuter

Svårighetsgrad: Lätt

Du behöver:

12 prinskorvar

3 skivor smördeg

Senap och ketchup

Ägg att pensla med

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Kavla ut smördegsplattorna cirka 7 cm på längden och ett par cm på bredden.

3. Dela varje platta i fyra bitar. Lägg en korv på snedden på en degbit. Klicka eventuellt på lite senap och ketchup. Rulla in korven i degen. Fäst skarven med lite uppvispat ägg.

4. Lägg korvrullarna på bakplåtspapper. Pensla dem med ägg och grädda i cirka 12 minuter, eller tills de har fin gyllenbrun färg.

5. Låt korvarna svalna på galler innan de packas ned.

Tips: För vuxnare smak – variera med kryddstark korv.

Hastbullar med hallon

Blir 20 bullar

Tar 30 minuter

Svårighetsgrad: Lätt

Du behöver:

5 dl vetemjöl, gärna med fullkorn

2,5 tsk bakpulver

1 dl socker, gärna råsocker

100 g smör, kallt

1 ägg

2 dl mjölk

1 tsk kardemumma, stött

2 dl frysta hallon

Pärlsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en bunke. Tillsätt smöret i små bitar och finfördela det.

3. Rör ned ägg och mjölk och blanda ihop till en smet. Blanda sist ned de frysta hallonen.

4. Klicka ut smeten i pappersformar på en plåt. Strö över pärlsocker.

5. Grädda i cirka 10 minuter mitt i ugnen.

Chai

Blir 1 liter

Tar 10 minuter

Svårighetsgrad: Lätt

Du behöver:

2 msk svart te, till exempel ceylon

5 kryddnejlikor

1 kanelstång

4 tsk råsocker

0,5 tsk hel kardemumma

6 dl lättmjölk

4 dl vatten

Gör så här:

1. Lägg te, kryddor och socker i en kastrull. Häll i mjölk och vatten.

2. Sjud sakta i tio minuter under omrörning.

3. Sila teet och häll det i termosen.

Tips! Värm 2 dl av mjölken separat och vispa den skummig om teet ska serveras direkt och inte hällas i termos. Fördela sedan mölkskummet över den upphällda drycken och pudra lite kanel ovanpå.