Gladys läckra schlagermat

MAT & DRYCK

Recept: Gladys del Pilar

Foto: Marco Gustafsson

Glaserade revbensspjäll

4 portioner

16 st kamben

Marinad:

1 dl kikomansoja

1 dl sesamolja

1 dl sweetchilisås

1 dl mörk sirap

1 vitlök

5 cm ingefära

Gör så här:

1. Grovhacka vitlöken och ingefäran. Lägg i mixer.

2. Blanda marinadens resterande ingredienser och lägg i mixern.

3. Mixa till en jämn smet och häll över i en skål.

4. Separera spjällen. Lägg på en plåt och häll över marinaden. Spara 1 dl till topping.

5. Tillaga i 40 minuter i 225 grader.

6. Ta ut de färdiga spjällen och placera på fat. Strimla över resten av marinaden och toppa med finhackad vårlök och sesamfrön.

Sjögräspanerad tonfisk

4 portioner

400 g halstrad tonfisk

1 burk mishima

1 knippe vårlök

Sås:

1 dl yakitorisås

2 msk ketjap­maniessås

Gör så här:

1. Dela tonfisken till stänger. De ska vara 2 cm breda.

2. Panera stängerna med mishima. De ska bli täckta.

3. Stek tonfisken lätt på varje sida i rapsolja. De ska vara aningen råa i mitten.

4. Skär stängerna i småbitar och placera på ett fat.

5. Blanda såsens ingredienser och ringla över ­bitarna.

6. Garnera med vårlök.

Kimchirullader

ci 4 portioner

300 g entrecôte

1 burk kimchi (marinerad kål)

1 dl ostronsås

Gör så här:

1. Putsa köttet från fett och skär i stora bitar. Banka ­delarna platta.

2. Hacka kimchi och lägg en nypa i början av en köttdel.

3. Rulla ihop till en rullad och placera i en form. Gör så med alla köttdelar.

4. Ringla ostronsås över ­rulladerna och tillaga i ugnen cirka 20 min i 200 grader.

Rispappersrullar med örter

4 portioner

10 rispapper

Grovt hackad koriander

Mynta

Friterad tofu

Skivade morötter

Grovt hackad vårlök

Sås:

5 msk fisksås

3 msk sesamolja

2 msk chiliolja

4 msk risvinäger

2 msk kikomansoja

1 msk sesamfrön

Gör så här:

1. Blötlägg rispapper i ljummet vatten.

2. Plocka av bladen från myntan. Lägg mynta, koriander, morötter och vårlök i egna skålar.

3. Stek tofun i cirka 6 min. Finhacka och lägg i en skål.

4. Lägg ett rispapper på en kökshandduk. Placera ingredienser i mitten av rispappret. Vik som ett kuvert och rulla till en risrulle.

5. Blanda såsens ingredienser och servera med rullarna.

Gladys chilisallad

4 portioner

20 st chalottenlökar

10 st körsbärstomater

2 pkt okra

2 pkt sockerärtor

2 st chilifrukter

1 vitlök

1 knippe vårlök

3 msk sesamolja

3 msk fisksås

Gör så här:

1. Skala chalottenlökarna och finhacka vitlöken. Fräs 3–4 min i panna med sesamolja.

2. Tillsätt sockerärtorna.

3. Hacka chilin. Blanda i pannan. Tillsätt fisksås och fräs 3 min.

4. Dela okran i tre delar. Blanda i pannan och fräs 1 min.

5. Halvera tomaterna. Blanda snabbt i pannan.

6. Häll över till en skål. Toppa med grovt hackad vårlök.

Banansnacks

5 st matbananer

5 dl rapsolja

Kryddblandning:

1 msk torkad vitlök

1 msk dragon

1/2 msk salt

1/2 msk peppar

1 msk korianderfrön

Gör så här:

1. Skär bort det gröna skalet på bana­nerna. Skiva bananerna med en osthyvel.

2. Häll olja i en stekpanna och fritera bananerna gyllengula.

3. Mortla alla kryddor förutom saltet. Blanda och strö kryddorna över bananerna.