Baka på mormors vis

Leilas mormor var en hjälte i köket

MAT & DRYCK

Glöm degmixer och djupfrysta kanelbullar. Leila bakar från grunden och med mycket kärlek.

— Min mormor var en hjälte i köket, hon visste hur man ­bakade.

Leila Lindholm
Foto: Per Björn
Leila Lindholm

Folkkära tv-kocken Leila Lindholm har älskat bakning ända sedan barnsben. Redan som liten knodd startade hon Muffins-maffian tillsammans med sin farmors granne Elsa och sedan dess har otaliga bakverk rusat ut ur den Lindholmska ugnen.

Baka är coolt

– Det är jäkligt ballt att man kan blanda ihop några ägg, lite mjöl och socker och sen följa hur det växer i ugnen. Jag tycker fortfarande att det är väldigt coolt.

Förutom med andra säsongen av ”Leila bakar” är hon aktuell med kokboken ”A ­piece of cake” där hon bakar allt från chokladsprängda muffins till helt vanliga frukostscones.

– Det häftiga med recept är att de bästa alltid går i arv. Man hör ofta att ”det är mammas köttbullar” eller ”mormors gamla recept” när man är hemma hos folk. Jag har knyckt recept från både mamma, farmor och ­mormor.

Vad är ditt eget favoritbakverk?

– Allt som det är choklad i. Och semlor, hemgjorda semlor. Mmm.

Recept: Leila Lindholm

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept och bilder ur boken A piece of cake (Natur och Kultur).

Mammas supergoda saffransskorpor

35 skorpor

100 g smör

1 g saffran

2 ekologiska ägg

1 1/2 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 dl sötmandel

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ned äggen.

3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ned det i bunken.

4. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

6. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.

7. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.

8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Choklad- och hasselnötstårta

1 tårta/12 bitar

300 g hasselnötter

300 g mörk kvalitetschoklad 70 %

1 msk kakao av god kvalitet

200 g mjukt smör

1 dl strösocker

6 ekologiska ägg

Smör till teflonformen

Peanut butter frostning:

1/2 dl mjukt jordnötssmör

2 1/2 dl florsocker

4 msk kakao av god kvalitet

1 tsk vaniljsocker

100 g philadelphiaost

1 msk varmt kaffe

Blandade nötter till garnering

 Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare

3. Hacka 200 g av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.

4. Tillsätt kakao, smör och strösocker och mixa krämigt.

5. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.

6. Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.

7. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.

8. Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant, 25 cm i diameter. Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ned dem i kakan.

9. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30–35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig.

 Peanut butter frostning:

1. Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet.

2. Bred frostningen på tårtan och garnera med blandade nötter.

Plommonclafouti

1 kaka

8 mogna plommon

2 msk smör

2 msk strösocker

1 tsk malen kanel

Clafoutismet:

50 g mandelspån

1/2 dl vetemjöl

3/4 dl strösocker

1/2 vaniljstång

Skal av 1 lime

2 1/2 dl vispgrädde

2 ekologiska ägg

2 ekologiska äggulor

Smör och strösocker till formen

Mandelspån

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Dela och kärna ur plommonen och stek dem i smör, strösocker och kanel med snittytan nedåt. Låt svalna.

3. Mixa mandelspånet till pulver i en hushållsmixer.

4. Blanda det med vetemjöl, strösocker, delad och urskrapad vaniljstång och rivet limeskal.

5. Tillsätt vispgrädde, ägg, äggulor och vispa lätt.

6. Smörj och sockra en tvåliters ugnsfast form och häll i smeten.

7. Lägg i plommonen med snittytan uppåt och strö över mandelspån.

8. Grädda clafoutin i mitten av ugnen i 30–40 minuter, tills den är gyllene och smeten har stannat till.

Chocolate chip brownies

1 plåt

350 g mjukt smör

6 dl strösocker

3 dl kakao av god kvalitet

1 dl ljus sirap

1/2 tsk salt

6 ekologiska ägg

3 dl vetemjöl

400 g vit kvalitetschoklad

400 g valnötter

Fudge glaze:

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl ljus sirap

1 tsk malen ingefära

400 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Valnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt

3. Rör ned kakao, sirap och salt.

4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ned vetemjölet i smeten.

5. Hacka chokladen grovt och vänd ned den och hela valnötter i smeten.

6. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen av en ugnsplåt med kant och fyll med smet.

7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

8. Låt kakan svalna.

Fudge glaze:

1. Koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och malen ingefära. Ta av kastrullen från värmen.

2. Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.

Bred ut glasyren över kakan, strö över valnötter och låt den stelna i kylen. Skär sedan kakan i rutor.

Torta della nonna

1 kaka

150 g mjukt smör

300 g mandelmassa

6 ekologiska ägg

250 g ricottaost

Skal av 1 citron

Skal av 1 apelsin

1 bittermandel

1/2 dl vetemjöl

Smör och mandelspån till formen

Pinjenötter

Florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.

3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.

4. Rör i ricottaost, rivet citrusskal och riven bittermandel.

5. Vänd till sist ner vetemjölet för hand.

6. Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med krossat mandelspån.

7. Fyll smeten i formen, strö över pinjenötter.

8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

9. Pudra över florsocker vid servering.