Bästa bullen bakas bums

MAT & DRYCK

Doften är himmelsk och smaken gudomlig.

Inte undra på när recepten kommer direkt från kyrkornas kaffebord.

Recept och bilder ur boken "Bästa bullarna", redaktör Anna Braw (Libris).

Foto: Magnus Aronson, Fredrik J Karlsson samt privata bilder

Favoritgifflar

Ger cirka 16 bullar

Du behöver:

100 g smör

1,5 msk socker

1 ägg

30 g jäst

1 dl grädde

5,5 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

FYLLNING:

Apelsinmarmelad

PENSLING:

Ägg

Pärlsocker

Gör så här:

1. Rör smör och socker poröst.

2. Blanda ner ägget. Rör ut jästen i grädden och häll sedan i detta också. Tillsätt mjöl och salt. Arbeta hastigt ihop degen.

3. Kavla ut två runda eller fyrkantiga kakor och sporra ut åtta snibbar ur varje kaka.

4. Lägg en klick marmelad på varje snibb. Rulla ihop och forma till gifflar. Lägg dem på smord eller bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa i cirka 40 minuter.

5. Grädda i 275 grader i ungefär 5–6 minuter.

Ullas bullar

ger cirka 75-80 bullar

Du behöver:

300 g margarin

1 l mjölk

100 g jäst

Cirka 3 l vetemjöl

2 dl socker

1 nypa salt

Kardemumma

FYLLNING:

Cirka 200 g margarin

2 dl socker

Kardemumma eller kanel

PENSLING:

Ägg

Pärlsocker

Hackade mandlar eller nötter

Gör så här:

1. Smält margarinet. Blanda det med mjölken och värm till fingervärme.

2. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara ett par deciliter till utbakning), socker, salt och kardemumma. Låt jäsa under duk i minst 45 minuter.

3. Blanda under tiden margarin, socker och kardemumma eller kanel till fyllningen.

4. Ta upp degen på bakbord, knåda den ordentligt och dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit till en långsmal platta, bred på fyllning och rulla ihop. Skär varje rulle i ungefär 20 bitar. Lägg i varsin pappersform.

5. Låt jäsa på plåt i minst en halvtimme.

6. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och hackade mandlar eller nötter. Grädda i 250–275 grader tills bullarna fått fin färg.

Fru Bråttoms bullar

Ger cirka 30 bullar

Du behöver:

100 g smör

3 dl mjölk

50 g jäst

1 ägg

0,75 dl strösocker

0,5 tsk salt

8 dl vetemjöl

FYLLNING:

50 g smör

0,5 dl farin eller strösocker

Eventuellt 0,5 tsk kanel eller kardemumma

Gör så här:

1. Smält smöret och häll i mjölken. Blandningen blir då ungefär fingervarm.

2. Smula jästen i en bunke och häll blandningen över. Rör om så att jästen löser sig.

3. Tillsätt ägget (om du vill kan du spara lite till penslingen). Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet.

4. Arbeta degen kraftigt i ett par minuter.

5. Ställ muffinsformarna på en plåt och klicka med hjälp av två matskedar ner degen i formarna.

6. Rör smör och socker till fyllningen och smaksätt eventuellt med kanel eller kardemumma. Klipp ett jack i varje bulle och tryck ner lite fyllning i hålet.

7. Låt bullarna jäsa på varm och dragfri plats till knappt dubbel storlek (30–45 minuter).

8. Pensla eventuellt med uppvispat ägg. Strö pärlsocker över om du vill.

9. Grädda sedan bullarna i 250 grader i cirka 8 minuter.

Snabb-bullar

Ger cirka 25 bullar

Du behöver:

200 g smör

2 dl socker

2 ägg

1 msk bakpulver

Cirka 7 dl vetemjöl

GARNERING:

Hackad mandel

Pärlsocker

Gör så här:

1. Rör smör och socker ljust och pösigt.

2. Tillsätt ägg samt mjöl blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop till en deg.

3. Forma den till bullar, doppa dem i mandel och pärlsocker och lägg dem i muffinsformar på en plåt.

4. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen, i ungefär 10 minuter eller tills bullarna har fin färg.