”Vansinnigt gott – på 20 minuter”

”De flesta av oss har inte mycket tid men vill ändå äta gott”

MAT & DRYCK

Matkreatören Kristina Eriksson har i sin nya kokbok samlat 50 recept som du lagar snabbt med få ingredienser.

Jag tyckte att detta var ett bra tema att skriva en kokbok om, de flesta av oss har inte mycket tid men vill ändå äta gott, Säger Kristina Eriksson.

I boken finns recept som ska gå att laga bara genom att köpa några få ingredienser utöver de basvaror som de flesta redan har hemma.

Kristina Eriksson bästa tips för att lyckas göra god mat snabbt är att ha ingredienser hemma som ger mycket karaktär och som kan förvandla vanliga råvaror till något nytt. Några tips på det är Pesto och hoisinsås.

Ett annat snabbtips är att ha mycket frysta grönsaker hemma.

Kristina Eriksson är matskribent på Aftonbladet och matkreatör på sajten viktklubb.se, ”vansinnigt gott” är hennes tredje kokbok.

Kantarell- och räkpanna med kummin

4 portioner

Kantareller, räkor och kummin är bara så gott tillsammans. Till den här rätten behöver du kokt potatis.

1 kg kokt kall potatis

5 dl kantareller, gärna färska

margarin att steka i

2 vitlöksklyftor

2 tsk hela kumminfrön

400 g skalade räkor

Salt

1 dl finhackad gräslök

Gör så här:

1. Skär potatisen i ganska stora bitar. Stek kantarellerna( dela dem evenuellt i mindre bitar) i magarinet. Lägg kantarellerna åt sidan.

2. Stek potatis och pressad vitlök i en riktigt stor stekpanna eller stek i två omgångar. Strö på kummin. Rör ner kantareller och räkor.

3. Smaka av med salt. Toppa med mycket gräslök.

Kyckling à la Balkan med ajvar

4 portioner

Ajvar relish, vita bönor och fetaost är supergott tillsammans.

400 g kycklingfilé

100 g färsk okra

200 g färska

champinjoner

margarin att steka i

1 tsk paprikapulver, gärna rökt

2 dl mild ajvar relish

1 tetra cannellinbönor eller 1/2 burk

1/2 dl vatten

150 g fetaost

Couscous till 4 personer

Gör så här:

1. Skär kycklingfilé och okra i bitar. dela champinjoner i margarin i omgångar i en stekgryta.

2. Tillsätt paprikapulver, ajvar relish och cannellinibönor. Låt alltsammans koka några minuter så att kycklingen är genomkokt.

3. Späd med vatten. Servera med fetaost och couscous.

Räk- och ingefärssoppa

4 portioner

En len soppa med fräsch smak av ingefära och citrongräs.

2 vitlöksklyftor

8 inlagda ingefärsblad

Neutral olja, t ex rapsolja

2 citrongräs

1 squash

1 gul lök

1 stor röd paprika

1 burk kokosmjölk

5 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

300 g skalade räkor

Gör så här:

1. Hacka vitlök och ingefärsblad fint och fräs det i olja i en gryta.

2. Slå några slag med en hammare på citrongräset. Skär squashen i skivor och löken och paprikan i bitar.

3. Tillsätt grönsaker och citrongräs till grytan och låt dem fräsa med i några minuter.

4. Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärningar. Låt soppan koka i 5 minuter.

5. Avsluta med att röra ner räkorna som bara ska bli varma

Pastasås på svenska

4 portioner

Isterband är lite av en favorit hemma hos oss. Här använder jag isterband så som italienarna använder salsiccia. Hoppa inte över bladpersiljan, den är pricken över i.

Pasta till 4 portioner

1 gul lök

Olivolja att steka i

1 förpackning isterband, ca 330 g

500g krossade tomater

2 lagerblad

1 tsk socker

1 morot

Salt

1 dl finhackad bladpersilja

2 dl färskriven parmesan

Gör så här:

1. Börja med att koka pastan.

2. Hacka löken. Stek löken i olja i en stekpanna. Lägg löken i en gryta.

3. Skär ett snitt i isterbandet och smula ner innehållet i stekpannan. Stek isterbansköttet tills det fått lite färg. Lägg över isterbandet i grytan. Tillsätt krossade tomater, lagerblad och socker.

4. Riv moroten grovt och tillsätt den till såsen. Låt såsen koka i närmare 10 minuter. Smaka av med salt.

5. Blanda pasta, sås, bladpersilja och parmesanost i en vacker skål. Ät och njut!

Vete- och auberginesallad

4 portioner

Den här rätten måste lagas, det är bara så gott. det går att ersätta matvetet med couscous eller bulgur, men matvete är godast.

3 dl matvete

1 1/2 dl pesto

1 1/2 msk pressad lime

1 liten aubergine

Olivolja

Salt

150 g fetaost i tärningar

50 g färsk spenat

Gör så här:

1. Koka matvetet enligt anvisningen på paketet.

2. Rör ner pesto och lime. Skär auberginen i små tärningar och stek dem i lite olja. Salta.

3. Blanda matvete och aubergine i en skål. Strö på fetaost och spenat.