Grillare får det hett om öronen

MAT & DRYCK

GÖTEBORG. Förbjudet att grilla i torkan?

– Det visste jag inte, säger Vijon, 37, och håller ett öga på flammorna från engångsgrillen.

Kände inte till förbudet I går grillade Vijon, 37, i Slottsskogen i Göteborg. Att det var eldförbud hade han ingen aning om.
Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
Kände inte till förbudet I går grillade Vijon, 37, i Slottsskogen i Göteborg. Att det var eldförbud hade han ingen aning om.

Du får varken elda eller grilla i skog och mark när det är eldningsförbud. Och det är det i större delen av södra Sverige just nu.

Torkan är så extrem att det till och med är förbjudet att grilla i Stockholms parker. Och, från och med i går, i Slottsskogen i Göteborg. Lappar om förbudet satt på flera anslagstavlor i den stora parken.

Det hade Vijon ingen aning om. Men han var inte ensam. Ett par, som ville vara anonyma, bar med sig sin använda engångsgrill i en plastpåse. Den var fortfarande ljummen.

– Vi får väl ställa den på balkongen när vi kommer hem, säger de.

Elden ska vara släckt

Björn Albinson, brand-ingenjör på Räddningsverket, säger:

– Elden måste vara helt släckt när du går ifrån den.

Att grilla i sin egen trädgård är tillåtet.

– Skogsbränder startar inte på villatomter. Men ha vatten i beredskap, säger Björn Albinson.

Att grilla på sanden vid strandkanten är också okej. Vissa kommuner tillåter grillning på förberedda eldplatser trots eldningsförbudet, andra inte.

FAKTA

Här får du grilla trots eldningsförbud

Egna tomten.

Förberedda eldplatser i vissa kommuner. Kolla med Räddningstjänsten på orten.

I strandkanten – men aldrig på stenhällar.

Gasol- och spritkök, som du har koll på, kan du använda överallt. Ha gärna vatten i närheten.

Källa: Brandingenjör Björn Albinson

1 av 2
Soppa.

Picknick-mat utan grill

Lätt och fräsch mat på utflykten – utan grill.

Här är sju förslag från Aftonbladets Jon Hansson.

Matig sallad. Med bulgur, grönsaker och kyckling, bönor, kikärter eller fetaost.

Brödrulle. Bred färskost på tunnbröd, lägg på lax, kyckling eller rostbiff och rulla ihop. Skär i lagom munsbitar.

?Dipp. Gräddfil med finhackade kryddörter, dippa stavar av morötter, gurka och bladselleri.

Kallskuret. Handla i manuella disken eller köp färdigpackade charkuterier.

Soppa. Varm eller kall i termos.

Egen potatissallad. Till exempel kokt färskpotatis, blandad med hackad dill, rädisor, rödlök och vinägrett.

Dessert. Skär melon, päron, äpple i bitar och packa i plastmugg. Med vaniljvisp för den som vill.