Ladda med EM-mackor

Årets kock dukar upp till matchen

MAT & DRYCK
Årets kock Tom Sjöstedt.
Årets kock Tom Sjöstedt.

Tom Sjöstedt, Årets kock 2008, har ett brinnande fotbollsintresse. Alla Sveriges matchdagar har han rensat almanackan från åtaganden.

Men en påse chips framför tv:n är för klent tilltugg, tycker han, och bjuder på fyra snabbfixade och matiga mackor.

Dags för avspark!

Recept: Tom Sjöstedt

Foto: Sara Ringström

Räkmacka

Tid: 10 min

4 portioner

4 tekakor

2 msk smör

200 g räkor i lake

50 g sikrom

100 g crème fraiche

12 dillvippor

Gör så här:

1. Smöra tekakorna, lägg på räkor.

2. Spritsa över sikrom och crème fraiche.

3. Garnera med dill.

Tips!

Gör en sprits av en vanlig plastpåse. Fyll påsen med majonnäs eller sikrom. Tryck ner det som ska spritsas ordentligt i botten av påsen. Klipp av ena nedre hörnet – det behövs bara ett litet hål. Tryck ut och spritsa.

Rostbiffrullar med currypickles

Tid: 15 minuter

4 portioner

12 gröna sparrisar

4 tunnbröd

300 g rostbiff, skivad

2 msk smör

Olivolja

Currypickles:

200 g picklade grönsaker på burk

1 msk curry

1 dl majonnäs

1 dl hårt vispad grädde

Salt & svartpeppar

Gör så här:

1. Koka sparrisen klar.

2. Lägg ut tunnbröden, bre på smör och lägg på rostbiffen.

3. Hacka picklesen och blanda med curry, majonnäs och vispad grädde. Smaka av med salt och svartpeppar.

4. Fördela currypickles och sparris på rostbiffen. Rulla ihop och skär i portionsbitar och garnera med lite olivolja.

Lax med rågbröd och pepparrotsdip

Tid: 15 min

4 portioner

½ limpa danskt rågbröd

2 msk smör

400 g gravad lax, skivad

½ ask smörgåskrasse

Pepparrotsdip:

2 dl gräddfil

3 msk riven pepparrot

2 tsk honung

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Skiva brödet tunt på längden.

2. Smöra och varva med gravad lax. Tryck till ordentligt och kantskär.

3. Skär tvärs över i mindre bitar.

4. Blanda alla ingredienser till pepparrotsdippen och smaka av med salt och svartpeppar.

5. Dippa laxmackorna och njut!

Rostad baguette med grillad kyckling-bbq

Tid: 25 min

4 portioner

½ baguette

1 dl crème fraiche smaksatt med paprika och chili (finns att köpa färdig)

4 blad romansallad

8 skivor tomater, gul eller röd

½ rödlök

½ grillad kyckling

1 dl god bbq-sås

4 skivor stekt bacon

16 blad mangoldskott

Gör så här:

1. Skär baguetten i 8 bitar. Rosta i ugnen på 125 grader med en skvätt olivolja cirka 6 minuter.

2. Dela romanbladen på hälften, skiva löken i ringar.

3. Plocka köttet från kycklingen.

4. Fördela crème fraiche, romansallad, tomater, lök, kyckling på baguetteskivorna.

5. Toppa med bbqsås, bacon och mangoldskott.