Härliga sommartårtor

MAT & DRYCK

Njut av bär, blommor och choklad

Vänta inte till födelsedagen. Tårtor är för goda för att bara ätas en gång om året.

Therese Baalack på konditori En liten smula i Norrtälje gör dem dessutom så vackra så att man vill mumsa i sig dem direkt!

Vilka blommor kan man äta?

Ätliga blommor att dekorera tårtan med: Rosor, syrén, tusensköna, viol, ringblomma och penséer är blommor som går utmärkt att äta. Bara de inte är besprutade!

Recept: Therese Baalack

Foto: Sara Ringström

Vit chokladkladdkaka med citrus och färskostkräm

12 bitar

Du behöver:

KAKA:

300 g vit choklad

300 g smör

4 dl socker

2 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

6 ägg

2 citroner, skalet

KRÄM:

200 g färskost

200 g grädde

0,5 dl vaniljsocker

2 apelsiner, finrivet skal

Gör så här:

1. Smält choklad och smör försiktigt på låg värme då den vita chokladen lätt bränns vid.

2. Rör försiktigt ner de övriga ingredienserna och häll sedan smeten i 2 runda formar (26 cm i diameter). Grädda i 175 grader cirka 20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.

3. Kräm: Blanda ihop alla ingredienserna till en slät smet.

4. Bred ett tunt lager av smeten på en av tårtbottnarna och lägg den andra på. Täck in hela kakan med den resterande smeten och dekorera vackert.

Tips: Det blir alltid bäst om man väger ingredienserna. Men på varje förpackning (mjöl, grädde, socker osv) finns en omvandlingstabell.

Smultron- och jordgubbstårta

12 bitar

Du behöver:

8 gelatinblad

6 dl vispgrädde

500 g smultron och jordgubbs­puré av mixade och passerade bär

250 g socker

1 citron, skalet

4 dl matlagningsyoghurt

MARÄNGER:

400 g äggvita (cirka 13 äggvitor beroende på äggets storlek)

800 g socker

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Blanda bärpurén med socker, citronskal och yoghurt.

2. Häll vattnet av gelatinbladen och tillsätt cirka 2 msk av jordgubbsblandningen. Smält bladen på svag värme eller helst i mikron.

3. Tillsätt alla ingredienserna och vänd försiktigt ihop blandningen till en slät smet. Fyll smeten i en rund form (26 cm i diameter) och frys in.

4. Lossa tårtan från ringen medan den är fryst så får du kanterna raka och fina. Tårtan tinar i kyl på cirka 3 timmar.

5. Maränger: Vispa äggvita och socker till en styv maräng. Spritsa till släta längder. Grädda i 110 grader under cirka 45 minuter.

5. Vid servering: Dekorera gärna med fina blommor och bär. Sätt marängstänger och ett vackert band runt kanten.

Camillas nöt- och chokladtårta med vit chokladmousse

12 bitar

Du behöver:

CHOKLADTÅRTA:

130 g socker

170 g smör

3 ägg

170 g mörk choklad (72 % exempelvis Araguani från Valrhona)

50 g mjöl

2 dl blandade, hackade nötter

VIT CHOKLADMOUSSE:

500 g grädde

150 g vit choklad

500 g grädde

Gör så här:

1. Chokladtårtan: Vispa smör och socker lätt och luftigt cirka 5 minuter. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning.

2. Smält chokladen i en plastskål, enklast i mikro på låg effekt. Vänd försiktigt ner chokladen och mjölet, häll i en smord form (26 cm i diameter). Häll på nötterna och grädda i 175 grader under cirka 30 minuter.

3. Chokladmousse: Koka upp 500 g grädde och häll den över chokladen. Rör till en slät smet, tillsätt resten av grädden och rör smeten slät igen. Låt stå i kylen till nästa dag innan den vispas upp till ett lätt och luftigt skum.

4. Häll eller bred chokladsmeten på den kalla kakan och dekorera vackert innan den avnjuts!

Sommartårta

12 bitar

Du behöver:

TÅRTBOTTEN:

3 ägg

100 g socker

100 g mjöl

1 tsk bakpulver

VANILJKRÄM:

1 dl grädde

1 dl mjölk

2 äggulor

2 msk socker

1 msk potatismjöl

1/2 vaniljstång, skuren på längden

HALLONSYLT:

500 g hallon

375 g socker

1 vaniljstång

1 krm citronsyra

1 liter grädde, vispad

Gör så här:

1. Tårtbotten: Smöra och mjöla en rund bakform (26 cm i diameter).

2. Vispa ägg och socker lätt och luftigt under cirka 5 minuter.

3. Blanda och sikta mjöl och bakpulver, vänd försiktigt ihop dessa med äggsmeten. Häll ner i formen och grädda i 175 grader i 30 minuter.

4. Vaniljkräm: Sjud alla ingredienserna i en kastrull under omrörning tills krämen tjocknat, ta upp vaniljstången och låt krämen kallna.

5. Hallonsylt: Använder du färska bär så rensa dem.

6. Koka bär, socker och vaniljstång till 106 grader, har du ingen termometer så tar det cirka 15 minuter. Tänk på att inte röra, då finns risken att sylten sockrar sig. Skumma ytan. Tillsätt citronsyran då sylten slutat koka (tillsätter du den under kokning blir sylten besk).

7. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar och skruva på locken direkt medan sylten är varm.

8. Dela på bottnarna så du får 3 stycken. Stryk ett lager sylt på den nedersta botten, lägg ett tunt lager vaniljkräm ovanpå. Lägg på ytterligare en botten, stryk sylt på. Blanda vaniljkrämen som återstår med lika mycket vispad grädde och lägg den på sylten. Lägg på den sista botten med den bakade sidan neråt och stryk över hela tårtan med vispad grädde innan du klär, det vill säga täcker, hela tårtan med vispad grädde och bär.

9. Dekorera med bär och blommor.

Chokladtårta med espressotryffel

12 bitar

Du behöver:

CHOKLADTÅRTA:

200 g smör

4 ägg

5 dl socker

180 g vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

KAFFESMÖRKRÄM:

150 g smör, rumstempererat

1 dl vaniljsocker

1 äggula

0,75 dl espressokaffe

KAFFETRYFFEL:

100 g smör, rumstempererat

300 g mörk choklad av bästa kvalitet (gärna Araguani 72% från Valrhona)

1 dl grädde

1 dl socker

100 g espressokaffe

Gör så här:

1. Chokladtårtan: Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner det smälta smöret och sikta i de övriga ingredienserna. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den. Givetvis så måste allting blandas, men inte mer än så!

3. Häll smeten i två runda smorda formar med löstagbara kanter (26 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.

4. Kaffesmörkräm: Vispa upp smör, socker och äggula till en lätt och luftig kräm. Häll sedan sakta i kaffet i en liten stråle och låt det absorberas av krämen. Fortsätt vispa i 4 minuter så krämen blir riktigt luftig innan du lägger den mellan chokladbottnarna.

5. Kaffetryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädde och socker, slå blandningen över den hackade chokladen. Rör om så chokladen smälter. Tillsätt därefter kaffet och smöret och blanda till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar innan du glaserar tårtan.

6. Bred tryffeln över den kalla kakan och dekorera med vackra bär och blommor.