Luncher för lata dagar

MAT & DRYCK

Små snabba rätter

Lätt ska det gå, men läckert ska det vara.

Sätt ihop en minibuffé eller gör dubbelt upp av en rätt – voilá, dagens lunch!

Recept: Anders Ölwe och Anna Henning Moberg

Foto: Mia Carlsson

Miniklämma med skagen och äppelcruditéer

4 portioner

Tid: 45 minuter

Du behöver:

2 stora tunnbröd

1 rödlök, skalad och tunt skivad

2 syrliga äpplen, till exempel granny smith, skalad och tunt skivad

1 ask blandade salladsskott

2 hg skagenröra (helst på handskalade räkor)

Peppar

Gör så här:

1. Dela tunnbröden på mitten.

2. Lägg lök, äpplen och salladsskott i iskallt vatten i cirka 10 minuter (då blir de krispiga och fräscha).

3. Sila av och lägg dem på hushållspapper för att torka.

4. Fördela skagenröran och grönsakerna på tunnbröden. Rulla små strutar och fäst med en tandpetare så att de håller ihop. Avsluta med några drag från pepparkvarnen.

Rosépepparrökt lax med fänkålsslaw

4 portioner

Tid: 15 minuter

Du behöver:

1 fänkålshuvud, finstrimlat

¼ färskt litet vitkålshuvud, finstrimlat

2 krm salt

1 msk wasabi

1 dl majonnäs

1 knippe dill, grovhackad

Salt och peppar

4 fina bitar varmrökt lax, cirka 100 g/styck

Gör så här:

1. Lägg fänkål och vitkål i durkslag och salta. Låt dra 10 minuter.

2. Krama ur kålen så att överflödig vätska försvinner.

3. Blanda ut wasabin i majonnäsen och blanda med kålen. Blanda ner dillen. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera som på bilden med ett gott knäcke.

Västerbottenpaj med sjöstadsröra och syltade kantareller

4 portioner

Tid: 45 minuter + tid för kantarellerna att ligga i lag

Du behöver:

SYLTADE KANTARELLER:

2 dl gula kantareller, alternativt trattkantareller

5 dl inläggningslag (finns att köpa färdig)

10 stjärnaniskorn

1 röd chilifrukt, urkärnad och strimlad

VÄSTERBOTTENPAJ:

2 schalottenlökar, hackade

2 msk smör

1 litet pajskal

3 dl riven stark ost, helst västerbotten

SJÖSTADSRÖRA:

2 ägg, hårdkokta

1 rödlök, finhackad

1 knippe gräslök, finhackad

1 hg forellrom, eller stenbitsrom

1 dl lätt crème fraiche

Salt och peppar

1 knippe dill

Gör så här:

1. Syltade kantareller: Svetta kantarellerna i torr panna tills all vätska ångat bort. Lägg dem i inläggningslag med stjärnanis och chilifrukt. Låt dra i några timmar.

2. Västerbottenpaj: Bryn löken mjuk i smör.

3. Förgrädda pajskalet cirka 4 minuter i 175 grader.

4. Bred löken över botten och toppa med ost. Grädda i ugn i 175 grader tills osten är smält och har fått fin gyllene färg. Låt svalna.

5. Sjöstadsröra: Skala och hacka äggen.

6. Blanda ägg och lök med crème fraiche. Vänd försiktigt ner rommen så att inte kornen går sönder och färgar röran rosa. Smaka av med salt och peppar.

7. Vid servering: Dela pajen i fyra delar. Fördela sjöstadsröran ovanpå och toppa med några kantareller och en fin dillkvist.

Rågbrödssandwich med rostbiff och pepparrotsfärskost

4 portioner

Tid: 60 minuter

Du behöver:

1 knippe dill

1 palsternacka, skalad och strimlad

1 schalottenlök, skalad och strimlad

1 gulbeta, skalad och strimlad

1 morot, skalad och strimlad

3 dl inläggningslag

2 paket bacon

4 skivor danskt rågbröd

2 msk smör

200 g philadelphiaost

2 msk riven pepparrot

Salt och peppar

8 skivor rosastekt rostbiff

Gör så här:

1. Knipsa av fina små vippor från dillen och lägg tillsammans med palsternacka, lök, gulbeta och morot i inläggningslagen. Låt dra minst 30 minuter.

2. Dela baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Skär kanterna av bröden och smöra dem ordentligt (kan uteslutas).

4. Blanda färskosten med pepparroten, smaka av med salt och peppar.

5. Häll av de inlagda grönsakerna.

6. Lägg upp rågbrödsskivorna och fördela rostbiffen ovanpå.

7. Forma färskosten som små ägg – queneller – med hjälp av en tesked (skölj skeden i ljummet vatten så går det lättare) och lägg en quenell ovanpå varje smörgås.

8. Forma små nystan av de picklade grönsakerna och lägg ovanpå. Toppa med bacon och avsluta med några drag från pepparkvarnen.

Ruby citrussallad med kardemummakesella

4 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

4 stora tunga blodgrape

4 stora apelsiner

1 burk kesella gourmet

1 tsk vaniljsocker

1 msk flytande honung

1 tsk mald kardemumma

100 g pistagenötter, grovt hackade

Gör så här:

1. Filéa citrusfrukterna och lägg dem i cocktailglas.

2. Rör ihop kesella med vaniljsocker, honung och kardemumma.

3. Toppa med en klick kardemummakesella och avsluta med pistagenötter.