Glassa med hemgjort

Inget svalkar bättre än egen glass

MAT & DRYCK

Vad är det som är kallt och gott och som du kan göra själv med hjälp av ett enkelt recept?

Glass, förstås!

Och här är recepten.

Recept: Göran Söderin, George Strachal

Foto: Katarina Löfgren

Vaniljgräddglass med jordgubbssallad

Den här vaniljglassen är till och med godare än mormors glass.

På bilden serverar vi glassen tillsammans med jordgubbssallad.

Tid: 30 min + 12 timmar i kyl och glassmaskin

4 portioner

1 vaniljstång

2,5 dl mjölk

2,5 dl grädde

5 äggulor

100 g socker

Jordgubbssallad:

Jordgubbar

Florsocker

Physalis

Persikobalsamico

Vaniljglass

Citrongräs

Eventuellt citronsalt

Gör så här:

1. Snitta upp vaniljstången på längden och skrapa ur kornen. Blanda dem och alla ingredienser (inklusive vaniljstången) i en kastrull och värm under omrörning till cirka 70 grader.

2. Ställ in massan i kylskåpet, helst över natten. Härigenom mognar smakerna.

3. Dagen därpå: Ta bort vaniljstången. Kör massan i glassmaskin och frys in den.

4. För jordgubbssalladen: Hacka valfri mängd jordgubbar grovt. Tillsätt några physalisfrukter och pudra över florsocker. Droppa persikobalsamico.

5. Blanda allt och lägg upp i skålar. Lägg en kula glass överst.

6. Dekorera med citrongräs och eventuellt några flagor citronsalt.

Hallonsorbet med tropisk mix

Låt denna exklusivitet badda din trängtande strupe och den fylliga syrligheten behaga dig. Här serverar vi sorbeten med en tropisk mix.

Tid: 15 min + 5 timmar kyl och glassmaskin

1 gelatinblad

1,5 dl sockerlag till sorbet

2,5 dl hallonpuré (mixade frysta hallon)

1 msk citronvodka

Sockerlag till sorbet – grundrecept:

2,5 dl vatten

340 g strösocker

60 g vit sirap

Tropisk mix:

1 mango

1 banan

3 msk vit sirap

1 tsk limesaft

2–3 msk grön curaçao

Gör så här:

1. För sockerlagen: Blanda allt i en kastrull och koka upp tills sockret smält. Rör hela tiden så att blandningen inte bränner fast i kastrullen.

2. För sorbeten: Blötlägg gelatinet i cirka 10 minuter.

3. Blanda samman övriga ingredienser till sorbeten. Värm hälften av sorbetmassan och tillsätt det urkramade gelatinbladet. Rör tills bladet smält och blanda sedan i resten av sorbetmassan.

4. Låt sorbeten stå i kylskåpet några timmar. Kör den sedan i glassmaskin.

5. För den tropiska mixen: Mixa först fruktköttet från mangon och sedan bananen. Häll i sirap och limesaft. Kör detta till en krämig massa.

Värm därefter såsen till cirka 50 grader och blanda allra sist i curaçaon.

Kanelparfait

Först ett tips: Äggmassan till parfaitsmeten ska vara så luftig som möjligt. Grädden ska vispas lätt, alltså inte vara hård. Parfaiten körs inte i glassmaskin utan fryses direkt.

Tid: 20 min + några timmar i frysen

3 portioner

4 äggulor

1 dl socker

2,5 dl grädde

Cirka 1 msk kanel

Gör så här:

1. Vispa samman äggulorna och sockret. Eftersom sockret måste smälta så kör du massan i mikron med 20 sekunders intervaller på cirka 700 W. Vispa mellan varje intervall. När sockret smält vispar du blandningen riktigt kraftigt så att den blir pösig.

2. Vispa sedan grädden lätt och blanda i den. Tillsätt kanel efter tycke och smak.

3. Frys in i portionsformar.

Tiramisuglass med hallon och passionssås

En vuxen glassdessert som tar bort dåsigheten. Glassen serveras här med både hallon- och passionssås.

Tid: 20 min + 12 tim kyl och glassmaskin

2 portioner

1 gelatinblad

1,5 dl mascarpone

1,25 dl mjölk

2 äggulor

50 g ljust muscovadosocker

2 msk starkt espressokaffe

2 msk mandellikör

Hallonsås:

2 dl hallonpuré

0,75 dl socker

0,5 msk majsena

0,5–1 dl vitt vin

Passionssås:

2 dl passionssaft

0,75 dl socker

0,5 msk majsena

0,5–1 dl vitt vin

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten cirka 10 minuter. Under tiden gör du glassmassan.

2. Blanda de övriga ingredienser förutom likören i en kastrull.

3. Värm under omrörning till cirka 70 grader och dra av kastrullen från plattan. Tillsätt det urkramade gelatinet. Rör tills bladet smält. Blanda till sist i likören.

4. Ställ in massan i kylskåpet över natten. Kör sedan blandningen i glassmaskin.

5. För hallonåsen: Använd helst frysta hallon till den här såsen. Räkna med att går åt cirka 500 g bär. Tina hallonen i en fin sil över en skål. Rör i bären med en slev. Låt inte kärnorna komma med i saften. Det ska bli 2 dl puré.

6. Blanda hallonpuré, socker och majsena i en kastrull och koka upp under omrörning. Sjud i cirka 1 minut och rör hela tiden. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt det vita vinet. Kyl såsen.

7. För passionssåsen: Gröp ur 6–8 passionsfrukter. Sila av massan. Det ska bli 2 dl saft, så det kan gå åt flera frukter.

8. Koka upp passionssaften, sockret och majsenan. Sjud cirka 1 minut under ständig omrörning. Tillsätt sedan det vita vinet och kyl blandningen.