Nu ryker den kokta korven

Vurren hotas av utrotning

1 av 2 | Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
äkta vara På Gourmetkorvmojen i Göteborg satsar man på råvarorna – och stammisarna strömmar till.
MAT & DRYCK

GÖTEBORG. Korvkiosken är nära utrotning.

Fyra av fem har stängt luckan för gott under senare år.

Men hamburgerkedjorna får se upp – för Malin Talcoth och hennes gourmetkorv i Göteborg.

Snabbmatskedjorna och bensinmackarna har trängt bort korvmojarna i allt snabbare takt.

Enligt Richard Bergfors, vd för Max, fanns det 10 000 gatukök för några år sen. Nu är det bara 2 000 kvar.

Malin Talcoth, 26, hittade sitt hål i väggen i centrala Göteborg härom året och öppnade i april.

Kryddad med kummin

– Korv är bra mat. Och jag tror att det kommer mer och mer trots allt snack om GI. Till och med för kvinnor, säger Malin Talcoth.

Förut drev hon restaurang – men det var hennes pappa som övertygade henne om att hon skulle satsa på just korv. Populärast på menyn är en bratwurst, kryddad med kummin och vitlök.

– Surkålen gör jag själv, med extra sidfläsk, rivet äpple, vitt vin och kummin. I potatismoset har jag mjölk och smör, säger Malin Talcoth.

I en annan bytta har hon förberett morgondagens potatissallad. Med köttfond, persilja och rödlök i stället för majonnäs.

– Jag har börjat få stammisar som vill att jag ska föreslå vad de ska äta, säger Malin Talcoth.

Kerstin Danielson