Bjud på skördefest!

MAT & DRYCK

Skördesäsongen är här och vi bad Monika Ahlberg att trolla fram en höst­buffé till Mat&Vins läsare.

Simsalabim – det kunde inte ha blivit godare eller vackrare!

Recept: Monika Ahlberg

Foto: Emma Mattsson

Buffén är beräknad till 10 personer.

Ugnsstekt oxfilé med asiatisk smak

?Härligt kött som jag skär i tunna skivor och serverar såväl varmt som kallt.

Du behöver:

1–1,5 kg oxfilé av mittbit

Smör till stekning

MARINAD:

1–2 röd chili

2 vitlöksklyftor

1 dl sesamolja

1,5 dl limesaft

1,5 dl Ketjap Manis, söt soya

Gör så här:

1. Finhacka chili och vitlök och blanda ihop med resten av marinaden. Bind ihop köttet så att det håller formen. Lägg det att marinera i minst 3 timmar eller över natten.

2. Bryn köttet i en stekpanna cirka 5 minuter på varje sida. Lägg över i en ugnsform och sätt i en termometer. Häll på marinaden och låt sedan steka i 150 grader varm ugn tills innertemperaturen är cirka 50 grader. Det ska vara rött i mitten.

3. Ta upp köttet, låt det vila och skär det sedan med en vass kniv i 0,5 cm tjocka skivor. Skeda över lite av marinaden på köttskivorna och servera resten som ”sås”.

Böcklingröra

Böcklingröra

?God röra som jag serverar i en skål på buffén, men ett annat sätt att servera den är på små smörstekta snittar till en drink. Det är lite pilligt med benen, men är det ett och annat kvar är det inte hela världen!

Du behöver:

1 kg böckling

2 dl inlagda rödbetor, fint hackade

2 dl inlagda gurkor, fint hackade

1 dl kapris, grovt hackad

2 dl syrligt äpple, grovt hackat

Salt och nymalen svartpeppar

GARNERING:

Gräslök

Citronklyftor

Gräddfil

Gör så här:

1. Rensa och filéa böcklingen, mosa den lätt med en gaffel. Hacka rödbetor, gurkor, kapris och äpple. Blanda allt i en skål.

2. Garnera med gräslök, citronklyftor och lägg gräddfilen runt om kanten.

Färgglad tomatsallad

Hemligheten, eller härligheten, i denna rätt är de olikfärgade och olikformade tomaterna, färgspelet blir om möjligt ännu vackrare med rikligt av både röd och grön basilika.

Du behöver:

Drygt 1,5 kg blandade tomater, helst i olika färger och former

Flingsalt och nymalen svartpeppar

2–3 vita knipplökar

2–3 röda knipplökar

2 krukor grön basilika

2 krukor röd basilika

1 kruka färsk oregano

DRESSING:

1–2 vitlöksklyftor

0,5 dl balsamvinäger

1,5 dl riktigt god olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Dela tomaterna i två eller fyra delar, beroende på hur stora de är. Bred ut dem på ett fat och strö över en rejäl nypa flingsalt, var inte rädd, saltet lockar fram sötman i tomaterna! Vrid några tag med pepparkvarnen.

2. Skiva knipplöken och blanda med tomaterna.

3. Repa bladen av basilikan och oreganon och blanda in.

4. Vispa ihop dressingen och häll den över tomatsalladen och servera.

Morotssoppa med dill

?Morotssoppa har alltid varit en av mina favoritsoppor, jag brukar kalla den ”guldsoppa”! Prova denna med dill, servera i 10 fina små glas eller koppar och njut.

Du behöver:

2 medelstora gula lökar, hackade

2 stjälkar selleri, fint hackade

1 tsk strösocker

2 msk smör

1 msk torkad dill

2 potatisar, skalade och i tärningar

10 medelstora morötter, skalade och skivade

1,2 l hönsbuljong

Salt och nymalen svartpeppar

3 dl vispgrädde

1 knippe finhackad dill

GARNERING:

Krondill eller dill

Gör så här:

1. Fräs lök, selleri och socker i smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills grönsakerna mjuknat utan att ta färg, det tar cirka 5 minuter.

2. Tillsätt den torkade dillen, potatis, morötter och buljong. Koka upp.

3. Småkoka utan lock i cirka 30 minuter. Låt soppan svalna något.

4. Mixa den sedan till puré i en matberedare eller med en stavmixer.

5. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädde, värm soppan. Rör ner dillen.

6. Servera i små glas eller koppar och garnera med krondill eller fint hackad dill.

Svampbruschetta

?En god liten smörgås! Se till att ha en riktigt stor stekpanna och stek inte för mycket svamp på en gång, då börjar den koka i sitt eget spad och blir vattnig och tråkig.

Du behöver:

1 kg blandad svamp, till exempel kantareller, trattkantareller, Karl-Johan, skogschampinjoner, portabella

4–5 vitlöksklyftor

1 dl olivolja

Cirka 6 kvistar timjan, repade

Cirka 6 kvistar bladpersilja, repade

Flingsalt och nymalen svartpeppar

En klick smör

1 dl vitt vin

TILL SERVERING OCH GARNERING:

5 skivor gott bröd

1 knippe gräslök

Gör så här:

1. Borsta svampen ren. Dela stora exemplar. Finhacka alla vitlöksklyftor utom en.

2. Hetta upp olja i en stor stekpanna och tillsätt svampen, hur mycket beror på hur stor pannan är men den bör ligga i ett lager. Skaka pannan så all svamp får olja på sig.

3. Tillsätt vitlök och repade örter, skaka pannan. Smaka av med salt och peppar. Stek ett par minuter till och tillsätt eventuellt lite mer olja om det blir torrt i pannan.

4. Rör ner lite smör och tillsätt det vita vinet. Låt koka ihop i någon minut.

5. Rosta brödskivorna och dela den sista vitlöksklyftan. Gnid in brödet med snittytan på vitlöken. Dela varje brödskiva på mitten och lägg upp de 10 bitarna på ett stort fat.

6. Skeda över svampröran och strö till sist över fint hackad gräslök.

Röd quinoa med romanesco, ingefära och bönor

En färgsprakande sallad, särskilt om man har lila romanesco i den röda quinoan. Men den går naturligtvis bra att göra även med vanligt råris och broccoli.

Du behöver:

400 g röd quinoa (eller råris)

150 g sockerärtor

150 g haricots verts

1 litet huvud romanesco, gärna lila (eller broccoli)

Ev 1 buljongtärning

DRESSING:

1 dl japansk soja

2 msk risvinäger (eller annan mild vinäger)

2 msk sesamolja

2 msk färsk ingefära, riven

1–2 msk flytande honung

GARNERING:

2 msk svarta sesamfrön

Gör så här:

1. Koka quinoan enligt anvisning på paketet, men i buljong. Låt rinna av noga i ett durkslag.

2. Ansa bönorna och dela romanescon i buketter. Koka grönsakerna i 2 minuter i vatten, gärna smaksatt med en buljongtärning. Häll av och vänd ner grönsakerna i riset.

3. Blanda ihop dressingen och häll den över quinoan, rör om. Garnera med svarta sesamfrön.

Lingonpaj

?Lingon kanske inte är de självklara dessert­bären, men tro mig, denna paj är riktigt god, syrlig och fin. Servera den med lättvispad grädde, gärna smaksatt med kanel eller punsch.

Du behöver:

3,5 dl vetemjöl

0,5 dl strösocker

150 g smör

2 äggulor

2 msk vispgrädde eller vatten

FYLLNING:

5 dl rårörd lingonsylt, (eller 600 g)

100 g smör

3 dl havregryn

2 dl strösocker

Gör så här:

1. Blanda mjöl och strösocker. Finfördela smöret i blandningen till en grynig massa. Tillsätt äggulorna och grädden. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.

2. Kavla ut degen och klä en pajform. Fäst eventuellt kanten med foliepapper och ställ formen kallt i cirka 30 minuter.

3. Förgrädda pajskalet på 200 grader i cirka 10 minuter.

4. Bred ut lingonsylten i pajbotten.

5. Smält smöret och häll det över havregrynen. Låt blandningen stå i någon minut. Rör ner sockret och blanda. Bred ut massan på lingon­sylten och grädda i 180 grader i cirka 20–25 minuter.

6. Servera pajen varm, ljummen eller kall med lättvispad grädde.