”Smak av äpplen? Det är ett skitvin”

Här är bolagets hemliga budskap

Perina Höbinger, 34, har tidigare jobbat som bartender och säger sig ha koll på vad de olika smakerna verkligen betyder.
Foto: Andreas Bardell
Perina Höbinger, 34, har tidigare jobbat som bartender och säger sig ha koll på vad de olika smakerna verkligen betyder.
MAT & DRYCK

Är vinet ”diskret och ­jordigt?”

Töm det i slasken.

Tidningen Dagens Arbete avslöjar Systembolagets hemliga koder.

Du ska köpa en flaska rött att sitta och jäsa med till helgen. Men riskerar att gå in i språkdimman. Vinerna i Systembolagets katalog är ELDIGA. Eller kanske JORDIGA.

Och förgylls av en ANGENÄM BITTERHET.

Fina viner allihopa?

Knappast. De märkliga orden är packade med hemliga budskap, avslöjar tidningen Dagens Arbete.

”Spring åt andra hållet”

–?Står det ”diskret och jordigt” och kanske ”med smak av mogna äpplen” om ett vitt vin – spring åt andra hållet för då är det ett riktigt skitvin, säger en person med god insyn.

Skälet är att ingen leverantör får gynnas framför en annan. Då skulle monopolet bli ifrågasatt. Följden blir att blindtestarna tvingas använda omskrivningar för att berätta om ett vin är bra eller dåligt, skriver Dagens Arbete.

Och att vanligt folk inget förstår.

–?Först när man har lärt sig Systembolagets fikonspråk kan man se om de har tyckt om vinet eller inte, säger vinjournalisten Håkan Larsson.

En bra metod är att jämföra hur ett billigt och ett dyrt vin beskrivs.

Långt betyder fint

–?Då upptäcker du snabbt vilka ord du ska leta efter. De finare vinerna har ofta en längre beskrivning också.

De grupper Systembolaget har delat in vinerna i kan också vara till hjälp. Toppvinerna listas under ”stram och ­nyanserad”.

Men Jens Lindberg, ansvarig för dryckesprovningen på Systembolaget, är full med invändningar.

–?Det stämmer inte att vi har något hemligt fikonspråk. Vi försöker använda ord som folk kan förstå.

FAKTA

Förstår du Systembolagets vinetiketter?

Björn Holmberg, 46, journalist, Stockholm:

–?Har man hängett sig åt vin är det inga problem att förstå etiketterna. Men det är klart att beskrivningarna skulle kunna bli bättre.

Gunilla Kvarnström, 62, tecknare, Stockholm:

–?Om man är van vid språket som de använder är det inte svårt att förstå etiketterna. Sedan är det klart att beskrivningarna skulle kunna bli ännu bättre.

Perina Höbinger, 34, resebyråtjänsteman, Stockholm:

–?Jag har tidigare jobbat som bartender i många år, så jag tycker jag har bra koll på vad de olika smakerna verkligen betyder. Men det kan nog vara svårt för den som inte är utbildad.

Stellan Kahm, 54, dykare, Stockholm:

–?Ja, det tycker jag. Det brukar inte vara några problem.

Victor Henriksson, 22, jobbar på hamburgerrestaurang, Stockholm:

–?Jag dricker nästan bara öl, så jag tittar aldrig på vinetiketterna.

1 av 2

Systemets beskrivningar – och vad de egentligen betyder

Helena Gunnarsson, Staffan Lindberg