Bästa vinerna till svampen

MAT & DRYCK

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin tipsar om sina favoriter.

Michel Torino colleccion pinot noir, Argentina, 96227, 69 kr

Udda och gott, här bjuds bär och godisliknande karaktär. Dock stramare än väntat, färska örter och bitterhet dominerar.

Passar till: Kyckling med svamp, valnöt och granatäpple

Muriel seleccion, Spanien, 23011, 63 kr

Doften är parfymerad med kryddiga inslag av röda bär. Smaken är läcker av färska bär och ekfat, allt med bra koncentration och balans.

Passar till: Kantarellfylld champinjon.

Canaletto chardonnay verdeca, Italien, 32436, 65 kr

Druvblandat med intensivt fruktig helhet, här bjuds syrliga karameller, ananas och blommor. Publikfriande till mycket.

Passar till: Syrlig svampsallad.

NEOH, Portugal, 99504, 63 kr

Yppigt och parfymerat med mogna, mörka bär i fokus. En liten strävhet ger vinet attityd och därtill trevligt avslut. Gott till pizza av alla dess slag.

Passar till: Svampfylld ostfralla

McPherson chardonnay, Australien, 16445, 63 kr

Runt och moget med livlig syra och läcker frukt såsom gula plommon, äpplen och tropiska toner. Passar fint till vegetariska rätter.

Passar till: Svamp och rotfruktsmix med chilinötter och Skördefest med vegowok