Makalöst maffiga muffins

MAT & DRYCK

Krämiga, spröda, rosiga, fruktiga, nötiga...

Det finns en läcker muffins för alla smaker.

Vilken blir din favorit?

Text: Nneka Amu

Foto: Martin Brigdale

Källa: Boken Muffins – små ­pyntade cupcakes av Susannah Blake, Albert Bonniers Förlag, 2008.

Ett måste för att få snygga muffins: muffinsplåt och 12 pappersformar för muffins.

Apelsin- & mandelmuffins

12 muffins

Det här är lätta, fluffiga och nötiga vardagsmuffins med en ljuvlig doft av apelsinskal. De är gluten- och mjölkfria utan att vara det minsta tråkiga.

Muffinsen smälter i munnen och serveras med fördel medan de fortfarande är varma. Med lite florsocker på toppen blir de utsökta och ännu lyxigare blir de toppade med en klick crème fraiche.

2 ägg

1 dl (90 g) strösocker

rivet skal av en apelsin

1 ¹?³ dl (80 g) mald mandel

3 msk potatismjöl

1 dl (cirka 40 g) mandelspån

Florsocker, siktat, till garnering

Gör så här:

1. Sätt först ugnen på 170°C. Ställ muffinsformarna i plåtens fördjupningar.

2. Vispa ägg och socker i en skål i 5–10 minuter tills det är en tjock, ljus smet.

3. Tillsätt apelsinskal, mald mandel och potatismjöl och rör om. Skeda över smeten i pappers­formarna och strö mandelspån över.

4. Grädda cirka 22 minuter tills ­muffinsen rest sig och är ­gyllenbruna. Kontrollera att de är färdiga med en provsticka.

5. Lägg de färdiggräddade ­muffinsen på galler att svalna lite. Dofta över florsocker och servera.

Muffins med färska bär

12 muffins

De här muffinsen, gjorda på klassisk sockerkaksmet, är lätta och luftiga och perfekta på sommaren när det finns färska bär.

Eftersom smeten inte innehåller fett är hållbarheten ganska kort och det är bäst att äta upp dem med detsamma.

2 ägg

¾ dl (60 g) strösocker

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl (90 g) vetemjöl

Garnering:

1,8 dl vispgrädde

250 g färska sommarbär efter smak: hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär

Gör så här:

1. Sätt först ugnen på 180°C. Ställ muffinsformar av papper i muffinsplåtens fördjupningar.

2. Vispa ägg och socker i cirka 10 minuter till en tjock, vit smet. Tillsätt vaniljsockret.

3. Sikta ner mjölet i en annan skål två gånger och sikta sedan ner mjölet i äggblandningen och rör om.

4. Fördela smeten i pappersformarna och grädda cirka 12 minuter tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna.

5. Kontrollera med en provsticka i mitten på muffinsen. Lägg över på galler att svalna.

6. Vispa grädden och klicka den sedan över muffinsen. Toppa med bär och dofta över florsocker. Servera direkt.

Rosenmuffins

12 muffins

Det här är läckra muffins smaksatta med rosenvatten och de passar för dem som gillar det som är sött och rosa.

Jag brukar lägga ljusrosa rosenblad på mina, men mörkare rosa eller vita blomblad blir naturligtvis också fint.

Muffinsen blir extra lyxiga om du rör ner 75 g hackad marmelad (eller exempelvis turkish delight) i smeten innan den hälls i pappersformarna.

115 g smör, rumstempererat

1 ¼ dl (115 g) strösocker

2 ägg

2 dl (115 g) Kungsörnens Extra fint vetemjöl

1 msk rosenvatten

Garnering:

12 rosa rosenblad

1 äggvita, uppvispad

1 msk strösocker

1 ½ —?2 msk citronsaft

2 ¹/³ dl (145 g) florsocker

röd eller rosa karamellfärg

Gör så här:

1. Sätt först ugnen på 180°C. Ställ muffinsformarna i plåtens för­djupningar.

2. Vispa ihop smör och socker i en skål tills smeten är vit och pösig. Slå i äggen, ett i taget. Häll ner mjölet och blanda. Rör sist ner rosenvattnet.

3. Skeda över smeten i pappersformarna och grädda cirka 17 minuter tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna. Kontrollera att de är klara med hjälp av en provsticka. Lägg över på galler att svalna.

4. Pensla ett blomblad i taget med äggvita, strö över strösocker och låt torka i 1 timme.

5. Häll 1 ½ msk citronsaft i en skål och häll i florsocker under omrörning. Det ska bli en jämn lättflytande smet. Tillsätt lite mer citronjuice om det behövs. Tillsätt också en eller två droppar karamellfärg.

6. Ringla glasyren över muffinsen. Toppa med kanderade rosenblad. Låt glasyren stelna en stund före servering.

Krämiga kokosmuffins

12 muffins

De här snövita muffinsen smakar sött och friskt av kokos och lime.

90 g smör, rumstempererat

½ dl (25 g) krämig kokosmjölk

1 ¼ dl (115 g) strösocker

2 ägg

1 ²/³ dl (100 g) Kungsörnens extra fint vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl (25 g) riven kokos

Rivet skal av 1 lime

2 msk mjölk

Garnering:

150 g cream cheese

¾ dl (50 g) florsocker

2 tsk saft av lime

1 dl (40 g) kokosflingor

Gör så här:

1. Sätt först ugnen på 180°C. Ställ muffinsformarna i plåtens fördjupningar.

2. Vispa smör, kokosmjölk och socker i en skål till en ljus, fluffig smet. Vispa sedan i äggen, ett i taget.

3. Rör ner mjöl och bakpulver. Tillsätt sedan riven kokos, limeskal och mjölk. Skeda över smeten i pappersformarna.

4. Grädda cirka 17 minuter, tills muffinen har rest sig och är gyllenbruna. Kontrollera att de är färdiga med hjälp av en provsticka.

5. Lägg över de färdiggräddade muffinsen på galler att svalna.

6. Vispa ihop cream cheese, florsocker och limesaft i en skål. Ringla glasyren på muffinsen och strö över generöst med kokosflingor.