Njut av ljuvlig choklad

Kladdiga kakor, sega brownies eller en liten tryffel

MAT & DRYCK

Ingenting smälter så bra på tungan som lite choklad.

Recept och bilder ur boken "Choklad" av Elisabeth Johansson och Susanna Blåvarg (Natur & Kultur).

Lyxiga chokladbollar

Cirka 30 stycken

Du behöver:

75 g smör, rumstempererat

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

4 dl havregryn, ekologiska eller fiberhavregryn

2 msk kakao

3 msk kallt starkt kaffe

GARNERING:

50 g mörk choklad

1,5 dl riven kokos, pärlsocker eller strössel

Gör så här:

1. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.

2. Rör i havregryn, kakao och kaffe. Låt smeten stå en stund så att den stelnar lite, då går det lättare att forma bollar.

3. Forma runda bollar.

4. Smält chokladen i mikro eller vattenbad. Ta lite choklad i handflatan och rulla bollarna i choklad. Vänd sedan runt dem i kokos, pärlsocker eller strössel.

Chokladbrownies

Cirka 25 bitar

Du behöver:

125 g mörk choklad, 64 %

100 g smör, rumstempererat

3 dl socker

2 ägg

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

75 g mörk choklad, 70 %

100 g valnötter, grovt hackade

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält den 64-procentiga chokladen på låg effekt i mikron.

3. Rör ihop smör och socker.

4. Vispa äggen i en separat bunke.

5. Arbeta in de uppvispade äggen i smeten lite i taget och sedan den smälta chokladen.

5. Sikta kakaon, vaniljsockret och mjölet i en bunke och vänd ner i smeten.

6. Hacka den mörka chokladen grovt och vänd i den och valnötterna i smeten.

7. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en fyrkantig form, 24x24 cm, och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar.

Chokladsås

Du behöver:

2 dl mellangrädde

130 g mörk choklad

20 g smör

Gör så här:

1. Koka grädden i ett par minuter.

2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll på den varma grädden och rör till en jämn sås. Rör i smöret i såsen och servera såsen ljummen.

Choklad- och kokostårta

12 bitar

Du behöver:

BOTTEN:

4 dl kokos

0,5 dl socker

0,5 dl farinsocker

0,5 dl sirap

1 msk kakao

1 msk vetemjöl

1 msk smält smör

4 ägg

1 lime, finrivet skal

TRYFFELTOPP:

275 g mjölkchoklad

50 g mörk choklad

2,5 dl grädde

1 msk honung

1 msk smör

2 msk kokos, rosta i en torr stekpanna

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Klipp ut ett runt papper av bakplåtspapper och lägg det i botten av formen.

3. Blanda alla ingredienser till botten, häll smeten i formen, jämna till ytan och sätt in formen i mitten av ugnen i 12 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

4. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.

5. Koka upp grädde och honung. Tillsätt smör och häll den varma blandningen över chokladen. Rör till en jämn tryffel.

6. Häll tryffeln över kakan och strö över rostad kokos. Låt kakan stå kallt över natten.

7. Garnera med körsbär.

Lakrits- och chokladtryffel

Lakritsgranulat finns på Panduro, eller så kan man krossa Turkisk peppar eller Lakrisal i en mortel och använda det. Pralinskal kan man köpa färdiga i chokladbutiker.

Cirka 35 stycken

Du behöver:

TRYFFELSMET:

200 g vit choklad

25 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

0,5 msk lakritsgranulat

1 tsk glykos eller honung

35 mörka, runda tryffelskal

LAKRITSSOCKER:

0,5 dl strösocker

1 msk lakritsgranulat

GARNERING:

Cirka 15–200 g mörk choklad

Gör så här:

1. Hacka chokladen till tryffelsmeten och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädde, lakritsgranulat och glykos. Häll den varma blandningen över chokladen och rör till en jämn smet.

3. Häll smeten i en engångsspritspåse och låt svalna.

4. Fyll tryffelskalen med tryffelsmeten.

5. Blanda socker och lakritsgranulat.

6. Finhacka chokladen och värm hälften av hacket till 50 grader. Rör i resten. Rör tills temperaturen sjunkit till 27–28 grader. Värm sedan upp chokladen till arbetstemperatur: 31–32 grader.

7. Rulla tryfflarna i chokladen och sedan direkt i lakritssockret.

Om man vill göra tryfflarna utan tryffelskal så ökas den mörka chokladen med 50 g. Låt då tryffelsmeten stå i kylen över natten. Forma till bollar och rulla i choklad och lakritssocker.