Årets godaste bakverk!

Maria Grave är ”Årets konditor” med sin Yellow Submarine.

MAT & DRYCK

I år var det 20-årsjubileum för tävlingen ”Årets konditor” — och segrare blev göteborgskan Maria Grave.

Hon vann bland annat med sin ”Yellow Submarine”, en modern budapest med hasselnöt och apelsin.

Här är succé­receptet och en presentation av Maria Grave.

Text: Nneka Amu

Foto: Börje Thuresson

Yellow Submarine

Modern budapest med hasselnöt och apelsin. Till serveringen behöver du fyra martiniglas.

1 Mandarinmarmelad

0,7 st gelatinblad

5 msk mandarinpuré

1 msk strösocker

Gör så här:

1. Lägg gelatinet i blöt cirka 5 minuter.

2. Värm purén med sockret i en kastrull.

3. Krama ur och vispa ned gelatinet.

4. Häll marmeladen i martiniglasen och låt stelna i kyl.

2 Budapestbotten

25 g hasselnötter

1 msk potatismjöl

1 ½ tsk kakao

1 äggvita, från ett litet ägg

3 ½ msk strösocker

Gör så här:

1. Mixa eller riv hasselnötterna fint.

2. Blanda med potatismjöl och kakao.

3. Vispa äggvita och socker med en elvisp till maräng.

4. Vänd ner de torra ingredienserna i marängen.

5. Bred ut smeten, cirka 1 cm tjock på ett bakplåtspapper.

6. Baka i 190 grader cirka 12 min.

Tips! Dubbla eller tredubbla gärna receptet så blir det enklare att göra. Lägg den budapestbotten som blir över i frysen så har du en bra grund till exempelvis en rulltårta.

3 Vaniljmousse

1 ¹/³ bladgelatin

1 dl vaniljyoghurt

½ vaniljstång

½ dl florsocker

1 ½ msk strösocker

2,2 dl löst vispad grädde

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i blöt.

2. Blanda allt utom grädden.

3. Krama ur och smält gelatinet och tillsätt under omrörning.

4. Vänd sist ned grädden.

4 Cointreaumarinerade apelsin- och mandarinklyftor

0,6 dl vatten

1 dl strösocker

1 msk glukos

1 apelsin

2—3 mandariner

Cointreau

Gör så här:

1. Koka upp socker och vatten. Skumma eventuellt.

2. Tillsätt glukosen och koka upp igen. Smaksätt med Cointreau.

3. Skär citrusfrukterna i filéer och lägg dem i lagen. Ställ kallt så att smakerna utvecklas, gärna ett dygn.

5 Montering av desserten i Martiniglas

Spritsa hälften av vaniljmoussen i glasen med marmelad. Skär budapestbottnen i bitar och lägg i. Fördela citrusfiléerna ovanpå bottnarna men spara några till garneringen. Fyll upp med resten av moussen. Lägg i kylen. Garneras med citrusfiléer vid servering.

Obs. Det här är ett förenklat recept från tävlingen. Även presentationen av desserten är förenklad.

Vill gå chokladskola i Frankrike

Grattis Maria Grave, hur känns det efter segern?

– Tack! Det känns så klart underbart.

Trodde du på vinst?

– Oj, jag vet inte. Det är klart att man vill vinna... Man vet själv vad man gör för misstag, men det är bara att köra på det man tänkt och hoppas att det går hem.

Smakade du de andras bidrag?

– Nej, man är så fokuserad på sitt eget.

Beskriv ditt bidrag.

– Temat var gammeldags desserter och min tanke har varit att förändra och förbättra till en modernare form. Den här gången fokuserade jag extra mycket på smakerna.

Du har varit med tidigare?

– Ja, det blir tredje gången gillt i år.

Och kanske en fjärde nästa år ...?

– Nej, nu räcker det. Jag har gjort mitt!

Vad ska du göra för prispengarna?

– Kanske gå en rolig kurs på Valrhonas chokladskola i Frankrike eller på spanska Chocovic.

Namn: Maria Grave.

Ålder: 42.

Gör: Konditor, driver G Chocolat i Göteborg och Margaretas Bröd & Bakverk i Mölndal.

Bor: I Göteborg.