Italiensk middag på Paolos vis

1 av 4
Spaghetti vongole
MAT & DRYCK

Spaghetti alle vongole

Spaghetti med vongolemusslor

4 personer

500 g spaghetti

1 kg vongolemusslor

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 ½ dl vatten

Tomatsås:

6–8 körsbärstomater

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 chili, torkad

½ dl hackad persilja

3 msk persilja att strö över portionerna

Gör så här:

1. Borsta och skölj musslorna rena under rinnande kallt vatten.

2. Täck botten av en kastrull med olivolja och vatten. Tillsätt vitlök och låt vattnet koka upp. Lägg försiktigt i musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 min. Ta musslorna ur kastrullen med en hålslev. Kasta musslor som inte öppnat sig.

3. Sila av och spara spadet.

4. Ta musslorna ur sitt skal men spara några för att toppa portionerna med vid servering. Ställ åt sidan.

5. Dela tomaterna och gröp ur kärnorna, skär dem i små bitar.

6. Värm olivolja i en kastrull/stor stekpanna, lägg i vitlök och den hela chilin. Låt fräsa tills vitlöken börjar ta färg. Ta upp chilin och kasta den (om man önskar en hetare sås kan chilin koka med tomatsåsen i ytterligare några minuter). Tillsätt tomatbitarna och lite av musselspadet och låt koka på medelhög värme i 10 minuter. Späd kontinuerligt med musselspad, men låt inte såsen bli för tunn. Lägg ner musslorna och låt koka i ytterligare 5 minuter. Ta upp vitlöken som kastas. Lägg på ett lock och ställ åt sidan.

7. Koka under tiden pastan i saltat vatten tills ett par minuter återstår av koktiden. Låt den rinna av.

8. Häll pastan i kastrullen/stekpannan med tomatsås och musslor. Låt spaghettin koka i såsen i någon minut, tills den är ”al dente”.

9. Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Det är viktigt med rätt sälta i den här maträtten.

10. Lägg upp pastan på fat och toppa med musslor i skal. Strö över lite persilja.

Coniglio al forno con patate

Kanin i ugn med potatis.

4 personer

1 kg kanin

6 potatisar 1 tsk vitlökspulver2 msk olivolja

3 msk solrosolja

2 msk färsk rosmarin

Salt

Svartpeppar

50 g pecorinoost, riven

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Dela kaninen i mindre bitar.

3. Skala potatisen och skär den i klyftor. Blanda i en skål potatis, olivolja, rosmarin, salt och hälften av pecorinon.

4. Lägg köttet i en ugnsfast form med solrosolja i botten. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver, rosmarin och resten av pecorinon. Häll över potatisen i formen med köttet.

5. Sätt in formen i ugnen i ca 60 minuter.

6. Servera gärna tillsammans med små stekta paprikor och/eller auberginetärningar stekta med vitlök och tomat.

Zabaione

4 personer

3 äggulor

½ dl socker

¼ krm kanel

½ dl marsalavin

1 l jordgubbar

Gör så här:

1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en rostfri skål.

2. Blanda kanel med marsalavin och häll sakta, under ständig vispning, ner blandningen i äggsmeten.

3. Sätt skålen i vattenbad, det vill säga i en kastrull bottnad med lätt sjudande vatten. Se till att innehållet i skålen inte kommer i kontakt med det sjudande vattnet.

4. Vispa med stålvisp eller elvisp tills krämen tjocknat och är skummig, ca 5–10 minuter.

5. Fördela krämen i glas eller portionsskålar och servera direkt tillsammans med jordgubbar eller annan färsk frukt.

Text: Ludvig Forsblad
Foto: Linus Hallsenius, TV4