Konstgjort käk

Kycklingburgaren sprängfylld av tillsatser

E-bomben Industriella ingredienser är billigare än riktiga råvaror. Aftonbladets reporter Karin Östman testar burgarna.
Foto: Annika af Klercker
E-bomben Industriella ingredienser är billigare än riktiga råvaror. Aftonbladets reporter Karin Östman testar burgarna.
MAT & DRYCK

Brukar du välja kycklingburgaren för att vara nyttig?

Den är en riktig E-bomb – full av tillsatser.

– Så lite äkta råvaror och så många tillsatser borde få varje konsument att höja på ögonbrynen, säger matexperten Mats-Eric Nilsson.

Max vinner över McDonalds i den inte helt smickrande tävlingen om flest tillsatser i maten. Båda snabbmatskedjorna redogör tydligt på sin hemsida vad de olika burgarna innehåller.

Hälften är kyckling

För att få ihop Max kycklingburgare ”Classic” behövs 21 tillsatser, förutom en mängd andra ingredienser.

McDonalds har 14 tillsatser i sin ”Chicken tasty”.

Alla tillsatser är testade och godkända av Livsmedelsverket.

– McDonald’s kycklingburgare, som till 48 procent består av annat än kyckling, ligger väldigt långt från de 100 procent kött som företaget annars skryter med, säger journalisten Mats-Eric Nilsson som skrivit boken ”Äkta vara” om alla tillsatser i maten.

Är tillsatserna hälsovådliga?

– Nej, de är godkända av Livsmedelsverket. Men vi som konsumenter luras att äta mat med låg kvalitet. Vi får något annat än det vi betalar för, säger Mats-Eric Nilsson.

Sparar pengar

Tillsatserna i maten sker genom en lång process som i industriell miljö.

– Eftersom burgaren har drygats ut med en rad billiga industriella ingredienser måste smaken sminkas upp med aromämnen och smakförstärkaren jästextrakt.

– Dessutom behövs färgämnen för att få fason på kulören.

Genom att dra ner på riktiga råvaror och fylla ut med tillsatser sparar matkedjorna pengar.

– Max-burgarens så kallade cheddarost är riktigt komisk. Förutom ost innehåller den 16 andra ingredienser.

Hur smakar då E-bomberna? Inte så pjåkigt faktiskt.

FAKTA

Här är alla tillsatser i burgarna

Max ”Classic” kycklingburgare

Kött:

E160b, färgämne. E621, smakförstärkare.

Mörkt fiberrikt bröd:

E471, stabiliserings- och förtjockningsmedel (används för att påverka en produkts konsistens). E472e, stabiliserings- och förtjockningsmedel. E170, färgämne. E 300, antioxidationsmedel (används för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas).

Äppelrökt bacon:

E451, natrium- och kaliumtrifosfater. E250, konserveringsmedel.

Majonnäs:

E1422, majsstärkelse. E412, stabiliserings- och förtjockningsmedel. E410, stabiliserings- och förtjockningsmedel.

Cheddarost:

E331, antioxidationsmedel. E339, antioxidationsmedel. E452, natriumkarbonater, bakpulver. E200, konserveringsmedel. E160a, färgämne. E160e, färgämne. E 322, antioxidationsmedel. E 270, mjölksyra, surhetsreglerande.

Senap:

E415, stabiliseringsmedel. E270, mjölksyra, konserveringsmedel.

McDonalds Chicken Tasty

Bröd:

E472e, stabiliseringsmedel (används för att påverka en produkts konsistens). E 300, antioxidationsmedel (används för att hindra fett från att härskna och missfärgas).

Kyckling:

E450, natriumkarbonater, bakpulver. E500, natriumkarbonater, surhetsreglerande. E461, stabiliseringsmedel. E160c paprikaextrakt, gul-orange, färgämne. E100, kurkumin, gult färgämne.

Emmentaler-ost:

E331 natriumcitrat, antioxidationsmedel. E200 sorbinsyra, konserveringsmedel.

Sås:

E415, förtjockningsmedel. E400, förtjockningsmedel. E202, konserveringsmedel. E270, mjölksyra, konserveringsmedel.

Mat med mest E-nummer

1) Rydbergs lätta skagenröra (FoodMark) 22 E-nummer.

2) Räkbomb (Bröderna Franzén) 20 E-nummer.

3) Grönsallad, ost och skinka (Mikaels Livlina) 19 E-nummer.

4) Polarklämma kalkon (Polarbröd) 18 E-nummer.

5) Räkbakelse (Ica i Uppsala) 18 E-nummer.

6) Punschrulle (Hägges) 15 E-nummer.

Listan kommer från bloggen ”Hakke snackar”, som utlyst en tävling om flest E-nummer.