Snabb mat för familjen

1 av 2
Grillad kyckling.
MAT & DRYCK

Att göra en fin middag med familjen är inte svårt.

Satsa på småplock och sedan all mat på ett stort fat som alla får ta själva ifrån.

Gott och roligt för stora och små.

Meny:

Förrätt: Lite plock: ostkuber, oliver och körsbärstomater.

Huvudrätt: Grillad kyckling med klyft-

potatis, stekta majskolvar och coleslaw.

Dessert: Glass med krossade maränger och riven vit choklad.

Förrättsplock

4 portioner. Tar 5 minuter. Svårighetsgrad: Lätt

Barnen kan vara med och göra förrättsplocket.

Du behöver:

250 g goda små tomater, helst ekologiska

1 burk oliver av valfri sort

200 g ost av familjens favoritsort

Gör så här:

1. Skölj tomaterna och lägg upp i en liten skål.

2. Häll av oliverna och lägg upp i en liten skål.

3. Skär osten i små kuber och lägg upp i en liten skål. Servera gärna med cocktailpinnar.

Grillad kyckling med klyftpotatis, stekta majskolvar och coleslaw

4 portioner. Tar 35 minuter. Svårighetsgrad: Lätt

Att servera allt på ett fat ser härligt ut. Med färdiggrillad kyckling går middagen som en dans.

Du behöver:

2 nygrillade kycklingar

800 g potatis

3 msk olivolja

4 majskolvar, frysta men tinade

Smör till stekning

Flingsalt

Nymald svartpeppar

COLESLAW:

300 g vitkål eller rödkål

1 stor morot

3 msk majonnäs

1,5 dl lätt crème fraiche

0,5 tsk äppelcidervinäger

2 tsk fransk senap

Salt

Nymald vitpeppar

Gör så här:

1. Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor. Häll oljan i en långpanna och lägg i potatisen med snittytan ner. Rosta i ugnen cirka 20 minuter. Skaka om och salta.

2. Gör coleslaw-salladen under tiden som potatisen är i ugnen. Strimla kålen fint, riv moroten grovt. Blanda majonnäs och crème fraiche. Rör i resten av ingredienserna och vänd i kålen och moroten.

3. Dela majskolvarna mitt itu och stek dem hastigt i lite smör tills de får fin färg. Salta.

4. Dela kycklingen i bitar och lägg upp på ett stort fat tillsammans med potatisen och majskolvarna. Servera coleslaw-salladen i en liten skål och bjud gärna färska grönsaker till.

Glass med krossade maränger och riven vit choklad

Busenkelt och jättegott för alla åldrar. Servera ur fina glas.

Du behöver:

0,5 liter fin vaniljglass

2 nävar små maränger

50 g vit blockchoklad, gärna med lemon/lime-smak (Fazer)

Gör så här:

1. Fördela glassen i fyra fina glas.

2. Lägg marängerna i en plastpåse och krossa lätt med handen mot ett hårt underlag.

3. Grovriv eller hyvla blockchokladen från sidan med en potatisskalare. Toppa glassen med maränger och den vita chokladen. Servera genast.

Text: Liselotte Forslin Foto: Emma Matsson