Kryddigt till kompisarna

1 av 3
Bulgursallad.
MAT & DRYCK

Att bjuda sina kompisar på middag är uppskattat.

Med den här kryddiga menyn överraskar du dem på ett lätt sätt.

Meny

Förrätt: Stekt halloumi med mango chutney och valnötter.

Huvudrätt: Marockansk bulgursallad med starka korvar, torkad frukt och spenat.

Dessert: Limerörda hallon och mango med vaniljkesella.

Stekt halloumi med mango chutney och valnötter

4 portioner. Tar 5 minuter. Svårighetsgrad: Lätt

Halloumi är en läcker start på en middag. Om du har hemgjord chutney av exempelvis äpplen fungerar det lika bra.

Du behöver:

1 förpackning halloumiost

1 msk smör

1 dl mango chutney

0,5 dl valnötskärnor

Ev några blad ruccolasallad

Gör så här:

1. Skär halloumin i bitar och stek hastigt i smör.

2. Servera med en sked mango chutney och några valnötskärnor. Garnera eventuellt med lite ruccola.

Fruktig och kryddig halloumisallad

Tar 30 minuter. Svårighetsgrad: Medel

Salladen kan ätas varm eller kall. Godast är den ljummen. Vill du ha sås till så kan du bjuda på tzatsiki eller yoghurt blandat med hackad mynta.

Du behöver:

4 portioner hel bulgur

2 msk olivolja

2 tsk malen kanel

2 tsk malen spiskummin

1 vitlöksklyfta, riven

1 röd paprika, tärnad

300 g smakrik korv, t ex merguez, chorizo skuren i skivor

150 g babyspenat

1 dl gröna oliver (kan uteslutas)

5–6 torkade aprikoser, strimlade

3 msk pinjekärnor, gärna rostade i torr panna

Ev physalisfrukter till dekoration

Gör så här:

1. Tillaga bulgurvetet enligt förpackningen. Låt det svalna lite.

2. Hetta upp en stor panna med olivolja och fräs kryddorna en minut. Tillsätt vitlöken, paprikan och den skivade korven och bryn det lätt.

3. Blanda i spenatbladen och låt dem mjukna.

4. Rör i det kokta bulgurvetet och låt allt bli varmt.

5. Smaka av med salt och peppar.

6. Toppa med oliver, aprikoser och pinjekärnor.

7. Lägg upp på ett vackert fat och garnera gärna med physalisfrukter runtom.

Limerörda hallon och mango med vaniljkesella

4 portioner. Tar 10 minuter. Svårighetsgrad: Lätt

En frisk avslutning på middagen som du gör på ett kick.

Du behöver:

1 paket frysta hallon, 250 g (lätt tinade)

1 paket fryst tärnad mango, 250 g (lätt tinade)

1 lime, helst ekologisk

2–3 msk strösocker

1 burk Kesella vanilj

Gör så här:

1. Låt hallonen och mangon tina medan du lagar övriga maten.

2. Borsta limen under rinnande varmt vatten och finriv skalet. Blanda det med sockret.

3. Blanda hallonen och mangon försiktigt. Det gör inget om det fortfarande är något fruset. Rör ner limesockret.

4. När det är dags att servera fördelas blandningen i fyra glas. Toppa med lite vanijkesella och bjud resten till.

Text: Liselotte Forslin Foto: Emma Matsson