Monika Ahlberg: ”Jag älskar advent!”

"Allt jag gör är lätt – jag orkar aldrig krångla"

”Julen är en av våra få stora mathelger. Jag riktigt njuter av att laga gott och göra vackert!”
Foto: SARA RINGSTRÖM
”Julen är en av våra få stora mathelger. Jag riktigt njuter av att laga gott och göra vackert!”
MAT & DRYCK

I sitt decembermysiga kök på Djurgården lagar Monika Ahlberg en kryddoftande buffé med små naggande julpajer, krispiga vinteräpplen och ”världens godaste wienernougat”.

– Nu riktigt längtar jag efter julens bästa smaker.

”En enkel julpaj, en glögg – eller lite vin – och bjudningen är hemma:”
Foto: SARA RINGSTRÖM
”En enkel julpaj, en glögg – eller lite vin – och bjudningen är hemma:”

Plötsligt rasslar det till ute i köket.

– Åh jäääklar! skriker Monika och kommer farandes med ett smörpapper fyllt med tärnad wienernougat.

– Ni måste smaka. Det här är det absolut godaste jag har ätit i hela mitt liv!

Fotografen och jag släpper dukningen och stoppar varsin kladdig fyrkant i munnen. Vi blir alldeles tysta. Nougaten smälter. Rostade mandlar dansar en mjuk wienervals på tungan.

– Oj, säger fotografen.

– Det är så roligt, egentligen tog jag mer choklad än jag hade tänkt – och så blev det perfekt mycket av allt!

Hjärnans måste-ha-mer-centra skickar ut en omedelbar fråga:

Är de svåra att göra?

– Nej GUD nej! Allt jag gör är lätt! Jag orkar aldrig krångla.

Enkel supé

Mat & Vin är hemma hos matmakaren Monika Ahlberg i hennes charmiga trävilla från 1700-talet, längst ut på Djurgårdens udde, för att laga en enkel adventssupé. I det lantrustika köket står en gjutjärnsgryta bål på spisvärmen och sprider ljuvliga juldofter: kanel, apelsin, kryddnejlika, citron som bryter av. Köket är hennes kreativa verkstad. Det är här hon experimenterar, skriver recept, provlagar, gör tv-inspelningar - skapar sin lustfyllda, avslappade mat som ständigt gör succé.

Så, läckert att bjuda på i advent, hur har du tänkt?

– Nu är man ju riktigt sugen på julsmakerna, men man vill inte bli dödstrött på julmat redan innan själva aftonen. Så här finns allt, laxen, skinkan, grönkålen, saffran, ingefära, nötter, äpplen, stjärnanis – alla julens smaker i en meny som inte dubbelspelar med julbordet.

– Julpajerna med den lilla lingonmoussen är något alldeles extra. De godaste recepten kommer till av tillfälligheter och misstag, faktiskt. Balsam-lingonen i moussen hör egentligen till en lammfilésallad och blev över en gång. Nerrörda i crème fraiche upptäckte jag att de är fantastiskt goda till allt!

Älskar advent

Monika Ahlberg är en riktig firare. Hon glittergarnerar allt, mat som hem. Hela Sjötullsbacken har svepts in i en razzel-dazzelskrud av gnistrande pynt och julblomster. I advent är hon i sitt esse.

– Jag älskar advent! Det härliga mörkret?… Jag längtar hela hösten efter att få tända upp alla ljusslingorna i träden och tända levande ljus. Advent kom och fräls oss från monstren i Halloween!

Hur firas en äkta Ahlbergsk jul?

– Varannat år här, vartannat hos min bror, alltid i sann Lars Norén-anda, haha! Nejdå! Kalle startar julen vid tre och det serveras glögg, kanske ett glas champagne. Efter det äter vi en lååång lunchmiddag innan tomten kommer och det blir ett sjå med alla klappar, som konstigt nog bara blir fler och fler för varje år. Tomten bjuds på sup och gröt och får det jobbigt med skägget. Innan läggdags finns det nattagröt till hela gänget.

Och vem är tomte?

– Det du, det har ingen löst än! Inte ens Thommy, så det har jag ordnat bra, säger Monika lurigt och langar upp en jättefilé färsk lax på skärbrädet som hon snabbskär i bitar.

– Jag ber alltid butiksbiträdet att ta bort skinnet, de har mycket bättre knivar än jag, ha! Var lite kräsen när du handlar.

”Köp trådsaffran!”

Fisken åker in i ugnen och sekunden senare rör Monika ihop en saffranssås. Här går det fort.

– Saffran använder jag extra mycket till jul eftersom det är den krydda som används minst resten av året. Ett tips: köp trådsaffran! Det är värt varenda extrakrona. Både färgen och smaken blir otroligt mycket fylligare av de långa pistillerna.

– Mm! Det här blir riktigt, riktigt gott!

FAKTA

Ålder: 47 år.

Yrke: Matkreatör och kokboksförfattare.

Familj: Sambon Thommy Berggren, 71, regissör och skådespelare, barnen William, 13 år, Rakel och Beata, 9 år.

Bor: På Djurgården i Stockholm.

Aktuell: Som nyutnämnd, mycket stolt Eldrimnerambassadör. ”Det är mycket ärofyllt att få vara ambassadör för alla småskaliga matproducenter ute i landet.

Varm julbål

Du behöver:

2 röda äpplen, urkärnade och i tunna skivor

4 apelsiner, urkärnade och i tunna skivor

2 citroner, urkärnade och i tunna skivor

1 1/2 liter äppelcider

6 kanelstänger

3 tsk hela nejlikor

1 1/2 dl sultanrussin

En skvätt konjak (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Blanda cider, hälften av frukten, kanel och nejlikor i en stor gryta och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 5 minuter. Sila bort frukt och kryddor.

2. Lägg i resterande frukt och russin, spetsa eventuellt med en skvätt konjak och servera julbålen rykande het i muggar. Garnera gärna med kanelstång.

Små julpajer med lingonmousse

Du behöver:

PAJDEG;

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

125 g smör

1 tsk salt

FYLLNING:

2 ägg

2,5 dl vispgrädde

100 g riven Väster­bottenost

200 g julskinka i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)

1 rödlök, skivad

Salt och nymalen svartpeppar

LINGONMOUSSE

1 dl lingon

1 tsk rapsolja

1 tsk vit balsamvinäger

1 tsk flytande honung

2,5 dl créme fraiche

Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. Tumma ut den i 6 små pajformar eller en stor pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kyl.

2. Vispa upp ägg. Tillsätt grädde och ost. Smaka av med salt och peppar. Rör ned skinka och lök.

3. Fyll formarna/ formen och grädda i 180–200 grader i 30–40 minuter, eller tills pajerna stannat.

4. Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom créme fraiche, i en kastrull. Värm och låt koka upp. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

5. Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med créme fraichen. Häll upp i små glas, snapsglas till exempel, och servera tillsammans med pajerna, varma eller ljumma.

Ugnsbakad lax med saffranssås & grönkålspotatis

Du behöver:

1 laxfilé, ca 900 g skinn och benfri

Salt och nymalen svartpeppar

SAFFRANSSÅS

1/2 g saffran, gärna trådsaffran

1 tsk strösocker

3 msk fint hackad schalottenlök

1 burk créme fraiche

GRÖNKÅLSPOTATIS

Potatis

Några stånd grönkål

2 msk smör + 3 dl vatten

1 rödlök

Balsamvinäger

Rapsolja

Gör så här:

1. Lägg laxfilén eller skär den i portionsbitar i en smord ugnsfast form.

2. Stek i ugn på 225° i ca 12–15 minuter.

3. Stöt saffran och socker till saffranssåsen i en mortel. Blanda samman alla ingredienserna, smaka av. Ställ i kyl.

4. Koka potatisen i lättsaltat vatten.

5. Repa grönkålen och grovhacka den. Smält smöret i en gryta och häll på ca 3 dl vatten. Lägg ner grönkålen och koka upp. Låt sedan koka i 1–2 minuter. Häll av.

6. Skiva löken tunt och blanda samman potatis, lök, grönkål på ett vackert fat. Skvätt över lite balsamvinäger och rapsolja. Krydda med salt och peppar.

7. Servera grönkålspotatisen med laxen, saffranssåsen och äppelsallad (se recept nedan).

Äppelsallad med fänkål & dill

Du behöver:

2 fänkål

2 röda äpplen

1 rödlök

1 dl fint hackad dill

DRESSING

1/2 dl olivolja

2 msk vit balsamvinäger

Salt och nymalen peppar

TILL GARNERING

1/2 granatäpple, kärnorna

Gör så här:

1. Strimla fänkålen tunt och lägg strimlorna i isvatten i cirka 30 minuter så blir de mycket krispiga och goda. Skiva rödlöken och äpplena.

2. Häll av vattnet från fänkålen och blanda samman allt i en skål. Vispa ihop dressingen, smaka av och häll den över salladen.

3. Garnera till sist med dill och vackra granatäppelkärnor och servera.

Fruktsallad med ingefära & stjärnanis

Du behöver:

LAG

5–6 msk färsk ingefära

4 stjärnanis

2 1/2 dl råsocker

2 1/2 dl vatten

TILL SERVERING

4 päron

2 äpplen

1 granatäpple

Lättvispad grädde

Gör så här:

1. Skala och riv ingefäran på ett rivjärn. Lägg i en kastrull med övriga ingredienser till lagen. Koka upp och låt koka sakta i 5 minuter.

2. Kärna ur och dela frukten i bitar. Skrapa ur kärnorna ur granatäpplet och blanda frukten i en skål. Häll över lagen och låt stå en stund. Servera med lättvispad grädde.

Chèvre med honungsnötter & fikonmarmelad

Du behöver:

1 bit chèvre, ca 500 g

HONUNGSNÖTTER

2 dl flytande honung

1 dl blandade nötter, gärna rostade

1/2 dl gojibär

FIKONMARMELAD

250 g torkade fikon

Vatten

Knappt 2,5 dl strösocker

Skal och saft av 0,5–1 citron

Gör så här:

1. Blötlägg fikonen över natten. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i c:a 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.

2. Kör fikonen i en mixer till en ganska men inte helt slät massa. Lägg fruktmassan i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt det hela sakta koka upp. Fortsätt sedan att koka långsamt i ca 10 minuter. Rör hela tiden så att inte marmeladen bränner fast.

3. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.

4. Smält honungen till honungsnötterna på mycket svag värme. Grovhacka och rosta nötterna i en torr och inte för varm panna. Grovhacka gojibären.

5. Lägg nötterna och gojibären i väl rengjord burk, fyll till två tredjedelar. Häll på honungen och förslut.

6. Skär upp chévren i skivor, ringla över lite honungsnötter, garnera med lite gojibär och servera tillsammans med fikonmarmeladen och några goda kex eller knäckesticks.

Underbar wienernougat

Du behöver:

250 g nougat

150 g mörk choklad,

gärna chokladknappar

100 g flagad mandel

Gör så här:

1. Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.

2. Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten. Smält nougaten i ett vattenbad.

3. Finhacka den mörka chokladen eller använd chokladknappar och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.

4. Blanda till sist ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.

Mer inspiration: