Värm upp med glöggfest!

MAT & DRYCK

Fira in december med en underbar adventsbuffé som innehåller både kära klassiker och nya läckra godbitar.

Och glöm för all del inte glöggen till!

Att bjuda in till buffé i advent och samla sina vänner behöver inte alls vara övermäktigt. Men maten ska inte vara för krånglig, den ska gå att förbereda och den ska räcka till många.

Vi gav Janne Wikström, kock på Simons Catering, uppdraget att skapa en adventsbuffé till oss.

–?Ledorden är trend och tradition. Man får gärna känns igen sig men det ska vara en modern twist på maten. Sen tänkte jag på att det skulle vara lättgjort och inte ta för mycket tid. Pumpernickel kan man köpa färdig och kotlettraden behöver inte rimmas utan ska bara in i ugnen.

–?Och det ligger i tiden att bjuda på det man gjort det själv. Det uppskattas av många, säger Janne.

Vi valde rött och guld som dominerande färger när vi dukade upp till vår fest. Färger som lyfter det vita och som så tydligt signalerar jul. Utbudet för julinredning är enormt och kommer tidigt i butik. Det behöver inte bli dyrt heller. Du byter lätt ut handdukar och grytlappar i köket till några med juldekor.

FAKTA

Text och styling:

Cecilia von Mentzer

Foto: Stefan Mattsson

Recept: Simons Catering

Alla recept för 10 personer.

Meny

?Pumpernickel med currysill, rostad lök och äpple

???Honungsrostade rotsaker och potatis

??Lingongravad lax med grovkornig senapssås

??Senapsgriljerad kotlettrad med smörstekt mandel, grönkål och fikon

???Blandad grönsallad med endiver, rödlök och persiljedressing

??Matjessilltårta med löjrom, räkor och dill

??Roquefort med päronmarmelad och kanderade valnötter

??Julkryddad chokladpanacotta med apelsin, granatäpple och färsk mynta

??Portionsbröd med blåbär och kummin

Pumpernickel med currysill, rostad lök och äpple

Du behöver:

1 gul lök, finhackad

1 äpple, finhackat

2 msk curry

0,5 dl vatten

1 dl majonnäs

2 msk crème fraiche

1 burk inlagd sill

1 pkt partypumpernickel

DEKOR:

1 äpple, finhackat

Rostad lök

Dillvippor

Gör så här:

1. Fräs lök och äpple i cirka fem minuter, tills de mjuknar.

2. Häll på curryn och stek i cirka en minut ytterligare.

3. Häll över 0,5 dl vatten och låt svalna.

4. Blanda med majonnäs och crème fraiche.

5. Häll av sillen och blanda ner den i currysåsen.

6. Fördela på pumpernickel över.

7. Dekorera med finhackat äpple, rostad lök och dillvippor.

Honungsrostade rotsaker och potatis

Du behöver:

1 kg potatis, skalade och halverade i lagom bitar

0,5 kg morötter, skalade och halverade i lagom bitar

0,5 kg palsternackor, skalade och halverade i lagom bitar

0,5 dl matolja

1 msk torkad timjan

1 msk salt

0,5 dl flytande honung

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg potatis och rotsaker i en ugnsfast form.

3. Häll över oljan, timjan och salt.

4. Stek i ugnen i 20 minuter.

5. Ta ut och ringla över honungen.

6. Stek i ytterligare 10 minuter.

Lingongravad lax med grovkornig senapssås

Du behöver:

1 sida lax, tinad och urbenad med skinnsidan kvar (fryst i minst två dygn)

2 dl strösocker

1 dl salt

1 dl frysta lingon

1 msk grovkrossad vitpeppar

2 msk konjak

Gör så här:

1. Skölj laxen och torka den torr, pensla på konjaken på köttsidan.

2. Blanda socker, salt och vitpeppar och gnid in hälften av blandningen på laxens köttsida.

3. Blanda andra hälften med lingonen och bred ut över köttsidan .

4. Låt marinera två dygn i kylskåp.

5. Skiva tunt och servera med senapssåsen.

SENAPSSÅS

Du behöver:

2 dl grovkornig senap (skånsk)

Ca 5-6 msk vitvinsvinäger

1 msk senapsfrö + 2 msk konjak för blötläggning

4-5 msk strösocker

2 tsk salt

1 tsk vitpeppar

3,5 dl matolja

Gör så här:

1. Lägg senapsfröna i konjak och låt dra cirka en timme.

2. Blanda alla ingredienser utom oljan.

3. Tillsätt oljan sakta under kraftig omrörning.

4. Servera till laxen.

Senapsgriljerad kotlettrad med smörstekt mandel, grönkål och fikon

Du behöver:

1,5 kg benfri fläskkotlettrad i bit

2 msk skånsk senap

1 äggula

2 msk ströbröd

25 g smör

200 g mandelspån

400 g strimlad färsk grönkål

300 g strimlade torkade fikon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 130 grader.

2. Bryn kotlettraden runt om i en stekpanna.

3. Salta och peppra.

4. Stek köttet i ugnen till en innertemperatur på 68 grader.

5. Låt köttet kallna.

6. Rör ihop senap och äggula och pensla köttet med blandningen.

7. Sikta över ströbröd och griljera i ugn på ca 250 grader tills det har fått en vacker färg.

8. Stek på hög värme smör, grönkål, mandel och fikon i ca tre minuter.

9. Rör konstant med en träsked.

10. Salta och peppra.

11. Servera tillsammans med köttet.

Blandad grönsallad med endiver, rödlök och persiljedressing

Du behöver:

1 huvud isbergssallad

1 huvud lollo rosso

3 endiver

2 rödlökar, finhackade

DRESSING:

2 dl majonnäs

0,5 dl olivolja

2 msk dijonsenap

2 dl kruspersilja, grovhackad

Salt och peppar

Ev. strösocker

Vatten

Gör så här:

1. Skölj salladen väl och skär den sedan grovt.

2. Blanda ner rödlöken.

3. Lägg alla ingredienser till dressingen i en mixer och kör tills allt har fått en vacker grön färg.

4. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite socker.

5. Späd med vatten tills dressingen får en lagom konsistens.

Matjessilltårta med löjrom, räkor och dill

Du behöver:

BOTTEN:

200 g mörk kavring

75 g smör

FYLLNING:

4 gelatinblad

200 g matjessill

1 röd lök, finhackad

3 dl gräddfil

1,5 dl crème fraiche

Ca 1 msk matjessillspad

Ev. salt och vitpeppar

GARNERING:

Ca 0,5 dl löjrom

1 dl skalade räkor

Dillvippor

Gör så här:

1. Finhacka brödet eller smula i mixer.

2. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna.

3. Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant.

4. Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.

5. Ta upp sillen och finhacka den. Finhacka även löken och blanda sill, lök, gräddfil och crème fraiche.

6. Smaksätt med sillspad och eventuellt med salt och peppar.

7. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme och rör ner lösningen i sillblandningen.

8. Häll upp i formen.

9. Ställ tårtan att stelna i kylen i cirka tre timmar.

10. Tag bort kanten och dekorera tårtan.

Roquefort med päronmarmelad och kanderade valnötter

Du behöver:

250 g valnötskärnor

0,5 dl råsocker

1 burk päronmarmelad

500 g Roquefort Papillon eller annan högklassig Roquefort

Gör så här:

1. Sätt en stekpanna på hög värme.

2. Lägg i nötterna och låt dem få lite färg.

3. Strö över sockret och rör konstant med en träsked tills allt socker smält.

4. Låt svalna och servera med osten och marmeladen.

Julkryddad chokladpannacotta med apelsin, granatäpple och färsk mynta

Du behöver:

5 dl vispgrädde

5 dl röd mjölk

1 dl strösocker

1 vaniljstång

1 tsk kanel, malen

1 tsk kardemumma, malen

½ tsk nejlika, malen

½ tsk ingefära, malen

200 g mörk choklad, hackad

4 blad gelatin, uppblötta i kallt vatten

SALLAD:

3 apelsiner, fileade (det vill säga de naturliga klyftorna men utan hinnor och skal)

Kärnorna av 2 granatäpplen

1 knippe färsk mynta, strimlad

Gör så här:

1. Koka upp grädde och mjölk med socker, vaniljstång (urskrapad) och kryddor.

2. Dra bort från värmen och rör ner chokladen.

3. Rör om tills chokladen har smält.

4. Rör sedan ner gelatinet.

5. Sila och häll upp på glas.

6. Ställ in i kylen och låt stelna i ca tre timmar.

7. Blanda apelsinen med granatäppelkärnorna och den strimlade myntan.

8. Lägg en liten hög ovanpå varje pannacotta.

Portionsbröd med blåbär och kummin

Du behöver:

1 dl mörk sirap

2 msk matolja

1 msk kummin

1 dl blåbär (frysta och tinade)

5 dl varmt vatten, ca 50 grader

Ca 4 dl rågsikt

Ca 8–10 dl vetemjöl

1 pkt torrjäst

1 msk salt

Gör så här:

1. Rör samman sirap, olja, kummin, blåbär och vatten.

2. Häll på de två olika mjölsorterna och torrjästen.

3. Rör runt och knåda tills det blir en smidig deg, cirka 10 minuter.

4. Knåda in saltet och knåda sedan i ytterligare några minuter.

5. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

6. Stjälp upp degen.

7. Tryck ut den lätt med mjölad hand och skär ut portionsbitar, 30–40 st.

8. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter på plåten.

9. Sätt i ugnen på 250 grader och sänk direkt till 200 grader.

10. Grädda i ca 16 minuter.