Gör julglöggen själv!

Du behöver en god saft eller juice, frukt, lite glöggkryddor och kanske en flaska vin

MAT & DRYCK

Lite fräschare, lite lättare – rent av lite godare?

Blanda egen glögg med inspiration från både Grythyttan och Frankrike.

Text: Jon Hansson

Foto: Per Björn

FAKTA

Varm glögg på granatäpple

?4 personer ?Cirka 15 min (starta förberedelsen dagen före servering)

Receptet är uppfunnet av de tre kockarna Ulrika Ahlström, Carolin Larsson och Ida Hallberg som träffades på restauranghögskolan i Grythyttan.

Du behöver:

1 l granatäppeljuice

En påse glöggkryddor

1 lime, saften av den

Gör så här:

1. Koka granatäppeljuicen med glöggkryddorna i fem minuter. Låt dra några timmar och sila sedan bort kryddorna och pressa i limen.

2. Servera glöggen varm.

Teglögg

?4-6personer ?Cirka 25 min

Iste möter chai-te på saftkalas, typ. Lika god glödhet som frostnupen.

Du behöver:

7 dl starkt svart te (utan smaksättning)

1 kanelstång

6 nejlikor

6 kardemummakapslar (med skalet kvar)

1,5 dl flädersaft, outspädd

1 citron, saften av den

Gör så här:

1. Brygg teet.

2. Häll över i en kastrull om du ska servera teglöggen varm, i en tillbringare om du ska servera den kall. I med kanelstången, nejlikorna, kardemummakapslarna, saften och pressad citron. Sjud 10 minuter i kastrull eller låt dra dubbla tiden i tillbringare.

3. Sila bort kryddorna och servera varm eller iskall.

Vin chaud

?4-6 personer ?Cirka 10 min

Fransk klassiker som värmt mången skidåkare. Får lika effektivt upp ångan på frusna julshoppare.

Du behöver:

1 vaniljstång

4 kanelstänger

1 flaska rödvin, enkelt, fruktigt

1 dl rom

4 dl apelsinjuice, färskpressad

4 msk råsocker

Skalbitar från 1/2 citron och 1/2 apelsin

Gör så här

1. Snitta vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur innehållet i en kastrull. Lägg också i kanelstängerna.

2. Häll i vinet, rommen, apelsinjuicen, sockret och citrusskalen.

3. Koka upp, rör om några varv tills sockret har löst sig. Servera bums med en citronskiva i glaset.

Varm äppeldrink

?6-8 personer ?Cirka 10 min

Den här friska – och värmande – äppeldrinken gjorde Samantha Hartley och Daniel Eriksson till en höstfest i Zetas handelsträdgård. Funkar också lysande på glöggpartyt.

Du behöver:

6 dl äppeljuice, färskpressad

6 dl vitt vin

0,5 dl calvados

4 msk strösocker

4 kanelstänger

4 stjärnanis

1 äpple

Gör så här:

1. Häll alla ingredienser utom äpplet i en kastrull, värm men låt det inte koka.

2. Skiva äpplet jättetunt, ha i ett par äppelskivor i varje glas och slå på drycken. Servera genast.