Kryddfrästa räkor

MAT & DRYCK

Hoppa inte över det kinesiska knepet att hälla het olja över kryddorna. Det frigör en massa doft och smak.

1 kg oskalade räkor (=400 g skalade)

1 stor röd chilifrukt

2 vitlöksklyftor

4 cm ingefära

4 salladslökar

4 msk färsk koriander

2 msk farinsocker

4 msk kinesisk soja

150 g sockerärtor

4 portioner nudlar

4 msk sesamolja

1. Tina frysta räckor. Skala räkorna.

2. Skölj chilin. Ta en provsmak – är den stark så kärna ur först och skiva sedan tunt, annars kan kärnorna få vara med. Lägg i en skål.

3. Skala och hacka vitlöken och ingefäran. Ansa salladslökarna och skiva tunt. Hacka koriandern. Ned med allt i skålen med chilin.

4. Häll också i farinsockret och sojan. Rör om så att sockret löser sig.

5. Koka sockerärtorna en halv minut, lägg i sil och spola sedan med kallt vatten så att kokningen upphör. Låt rinna av.

6. Koka nudlarna och hetta samtidigt upp sesamoljan i en liten kastrull.

7. Lägg upp nudlarna i skålar, fördela räkorna och sockerärtorna ovanpå.

8. Häll den heta sesamoljan i skålen med kryddorna och sojan. Skeda blandningen över räkorna och nudlarna.

Heineken lättöl. Bra, ren smak. Behagligt lite alkohol.

Ersätt räkorna med aubergine i små stavar som du saltar och steker rätt hårt i olja.